Thuiskok

Geblakerde broccoli, toast

Dit is een prettig vegetarisch lunchgerecht of goed voor een licht diner of bijgerecht – het dippen van het brood in alle vloeibare smaken is verslavend. Verhit de oven tot 180 graden en spoel de broccoli schoon. Laat hem drogen in een vergiet en bak intussen de amandelen op hoog vuur in een droge koekenpan. Schud af en toe met de pan en laat de amandelen tussendoor rustig in de hete pan liggen tot ze mooi goudbruin zijn. Doe de amandelen in een schaal. Doe de olijfolie in de pan en voeg de hele gepelde tenen knoflook toe. Draai het vuur laag en bak de knoflook 2 minuten tot de smaak in de olie is getrokken. Doe de broccoli in een braadslee en schenk de knoflookolie erover. Schud de braadslee tot de broccoli bedekt is. Strooi er een theelepel zout over en flink wat zwarte peper. Knijp de citroen erover uit en schud de braadslee nogmaals. Zet het geheel 15 minuten in de oven. Snijd twee sneden (per persoon) brood en rooster dit iets minder lang dan gebruikelijk. Leg de toast tussen de broccoli in de braadslee en zet het geheel nog 5 minuten in de oven zodat de toast alle zoute, groensmakende olijfolie opneemt. Leg de toast op borden en verdeel de broccoli, de knoflookolie uit de braadslee en de goudbruine amandelen en chilivlokken erover.