Reisadvies voor China aangescherpt vanwege Wuhan-virus

Nieuwe coronavirus Voor heel China gelden veiligheidsrisico’s, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. In Duitsland is het eerste geval van Wuhan-besmetting bevestigd.
Personeel spuit desinfecterende spray in een vliegtuig van Thai Airways in een poging verspreiding van het Huwan-virus tegen te gaan.
Personeel spuit desinfecterende spray in een vliegtuig van Thai Airways in een poging verspreiding van het Huwan-virus tegen te gaan. Foto Rungroj Yongrit/EPA

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor China aangescherpt vanwege het Wuhan-coronavirus. Volgens het ministerie gelden voor heel China veiligheidsrisico’s en niet meer alleen voor de provincie Hubei waar het virus uitbrak. Het dodental in het Oost-Aziatische land is dinsdag de honderd gepasseerd.

Inmiddels ondervindt heel China volgens het ministerie „veiligheidsrisico’s die afwijken van wat u in Nederland gewend bent” (kleurcode geel). Zo zijn in meerdere Chinese steden en dorpen het openbaar vervoer en het toerisme beperkt. Voor Hubei, waarin met miljoenenstad Wuhan de kern en oorsprong van de epidemie ligt, geldt dat „alleen noodzakelijke reizen” niet worden afgeraden (kleurcode oranje). China heeft binnen de provincie een reisverbod ingesteld: steden kunnen niet via de weg, per trein of via de lucht worden bereikt. Ook zijn de scholen in Hubei gesloten.

Lees ook: Wat weten we over het Wuhan-coronavirus?

Duitse besmetting

Maandag werd de eerste Wuhan-besmetting in Duitsland geconstateerd. De besmette man bevindt zich in quarantaine en verkeert in „stabiele toestand”, aldus het Duitse persbureau DPA. Volgens de Duitse gezondheidsautoriteiten is de man aangestoken door een Chinese vrouw die een zakenbezoek aan Beieren bracht. Meer dan tien landen, waaronder de Verenigde Staten en Japan, kampen nu met bevestigde gevallen van Wuhan-besmetting.

De Chinese overheid heeft het Nederlandse bedrijf Philips verzocht apparatuur te leveren die kan worden gebruikt om het nieuwe coronavirus te bestrijden, meldt RTL Z dinsdag. Onder meer zou het gaan om beademingsapparatuur en CT-scanners, die ingezet kunnen worden om het virus te herkennen. Het virus heeft ook negatieve gevolgen voor het bedrijf. De meeste van de achtduizend personeelsleden van Philips in China zitten thuis vanwege het besmettingsgevaar.

Rusland heeft dinsdag in de oostelijke regio’s de Joodse Autonome Oblast, Chabarovsk en Amoer per direct de grens met China gesloten vanwege het Wuhan-virus, meldden de Russische autoriteiten. Dit deel van de oostelijke grens tussen de twee landen blijft in ieder geval tot vrijdag 7 februari gesloten.