Premier Netanyahu formeel aangeklaagd in drie corruptiezaken

Knesset Aanvankelijk had Premier Netanyahu een verzoek tot immuniteit neergelegd bij het Israëlische parlement, maar dat heeft hij nu ingetrokken. Netanyahu is de eerste zittende premier ooit die wordt aangeklaagd.
Premier Netanyahu wordt onder meer verdacht van corruptie en omkoping.
Premier Netanyahu wordt onder meer verdacht van corruptie en omkoping. Foto Ronen Zvulun/Reuters

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is vanaf nu formeel verdachte in drie corruptiezaken. Hij heeft dinsdag zijn verzoek tot immuniteit van vervolging ingetrokken bij de Knesset (het Israëlische parlement), nadat duidelijk werd dat de meerderheid van de parlementariërs daar niet mee zou instemmen.

Dinsdag zei hij het verzoek te laten varen omdat hij niet wil meedoen aan een „circus” en een „vies spelletje”. Critici stellen dat hij het verzoek heeft ingetrokken omdat hij wist dat het niet zou worden ingewilligd. Daarnaast zou de premier hopen dat zijn huidige bezoek aan Washington het nieuws over de criminele aanklachten zou overschaduwen. De Amerikaanse president Donald Trump heeft een „akkoord van de eeuw” aangekondigd dat het Israëlisch-Palestijnse conflict moet beëindigen.

Lees ook: Netanyahu wordt vervolgd - en dat maakt de politieke chaos in Israël nog groter

In november werd bekend dat de Israëlische justitie Netanyahu wil vervolgen voor fraude, omkoping en misbruik van vertrouwen. De premier zou meer dan 200.000 euro aan dure cadeaus hebben aangenomen. Ook zou hij gunsten hebben verleend aan nieuwsmedia in ruil voor positieve berichtgeving over hemzelf. Als de premier schuldig wordt bevonden, kan hij worden veroordeeld tot een celstraf van maximaal tien jaar. Netanyahu heeft altijd ontkend schuldig te zijn.

Het is de eerste keer in de geschiedenis van Israël dat een zittende premier wordt aangeklaagd. Vermoedelijk zullen de zaken invloed hebben op de verkiezingen die in maart plaatsvinden. Netanyahu’s grootste rivaal Benny Gantz (Blauw-Wit) gaat momenteel aan kop in de peilingen. Gantz gebruikt in zijn campagne regelmatig de rechtszaken tegen de premier.