Piek in aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen

Woningmarkt Vorig jaar zijn bijna 71.000 nieuwe woningen gebouwd. Het doel van het kabinet lijkt gehaald. Het is onzeker of dat volgend jaar ook gaat lukken.
Nederland telde op 1 januari 2020 bijna 7,9 miljoen woningen: 77.000 meer dan op dezelfde dag een jaar eerder.
Nederland telde op 1 januari 2020 bijna 7,9 miljoen woningen: 77.000 meer dan op dezelfde dag een jaar eerder. Foto Lex van Lieshout/ANP

Vorig jaar zijn bijna 71.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd in Nederland. Dat is het hoogste aantal in tien jaar tijd en 6 procent meer dan in 2018. Het totaal aantal beschikbare woningen groeide mede dankzij deze ontwikkeling met 0,9 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag op basis van voorlopige cijfers.

Het lijkt erop dat de doelstelling van het kabinet om per jaar 75.000 nieuwe woningen te realiseren, in 2019 is gehaald. Dat komt doordat de regering ook de naar schatting 10.000 bestaande panden meetelt die zijn omgebouwd tot woning. Alles bij elkaar is de woningvoorraad vorig jaar met bijna 81.000 toegenomen.

Of het doel ook dit jaar en in 2021 gehaald zal worden, is volgens minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen, D66) de vraag. „In 2020 komen we naar verwachting in de buurt van het doel. In 2021 voorzie ik een dip”, aldus de bewindsvrouw.

Van Veldhoven doelt op de naweeën van de stikstofcrisis, waardoor de vergunningverlening voor nieuwe woningen vorig jaar maanden volledig stil lag. Door maatregelen van het kabinet is de bouw inmiddels weer deels hervat, maar het effect van de crisis kan nog jaren zichtbaar blijven in de cijfers. Nederland heeft op dit moment bijna 300.000 woningen te weinig.

Flevoland bouwde het meest

In Flevoland zijn in 2019 relatief de meeste nieuwbouwwoningen opgeleverd. Noord-Brabant, Utrecht, Noord-Holland, Gelderland en Overijssel zaten eveneens boven het landelijk gemiddelde. In Limburg was de kleinste groei van de zogenoemde woningvoorraad door nieuwbouw te zien.

De recente stikstofcrisis zal nog jaren voelbaar zijn in de bouw. Lees ook: Het woningtekort loopt nog veel verder op

Tussen 2000 en 2009 groeide de woningvoorraad jaarlijks met iets meer dan 1 procent of 76.000 woningen. In 2010 nam dit aantal flink af, waarna in 2014 een dieptepunt werd bereikt met een groeipercentage van 0,6 procent (45.000 nieuwbouwwoningen). Sindsdien neemt het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen ieder jaar toe.

Op 1 januari 2020 telde Nederland bijna 7,9 miljoen woningen: 77.000 meer dan op dezelfde dag in 2019. De woningvoorraad wordt behalve door nieuwbouw ook beïnvloed door de sloop van woningen, splitsingen of samenvoegingen van woningen en door de transformatie van bestaande gebouwen naar bewoonbare panden.