‘Neko’

Sieboldhuis in Leiden brengt Japanse kattenliefde in beeld

Takahashi Shōtei, Naakte vrouw speelt met kat, circa 1927-1930.
Takahashi Shōtei, Naakte vrouw speelt met kat, circa 1927-1930. Collectie Scholten

Japanmuseum Sieboldhuis in Leiden organiseert vanaf 31 januari de tentoonstelling Neko; de kat in Japanse kunst. Traditionele en hedendaagse Japanse prenten, tekeningen, objecten, rolschilderingen en foto’s tonen de rol van de kat in de Japanse kunst door de eeuwen heen. In Japan zijn ze dol op poezen, met fenomenen als Hello Kitty en Maru de kat, de kattencafés en zelfs ‘katteneilanden’. Op de expo zijn onder andere schetsen van de beroemde 19e-eeuwse prentkunstenaar Utagawa Kuniyoshi (1797-1861) en houtblokprenten van Utagawa Kunisada (1786-1865) te zien. De expositie duurt tot en met 5 juli. (ANP)