Mensenhandelaar Saban B. moet Nederlandse staat bijna 1,5 miljoen betalen

Hoge Raad Eerder heeft het gerechtshof Saban B. verplicht een bedrag van 1,45 miljoen euro te betalen aan de staat, maar B. ging in cassatie bij de Hoge Raad. Dat is tevergeefs gebleken.
Foto Roos Koole/ANP

De voor mensenhandel veroordeelde Saban B. moet de Nederlandse staat bijna 1,5 miljoen euro betalen. De vorig jaar door het gerechtshof opgelegde ontnemingsmaatregel blijft in stand. Tot dat oordeel is de Hoge Raad dinsdag gekomen.

Het gaat om geld dat volgens het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden illegaal is verkregen. B. ging tegen de uitspraak in cassatie. Hij vond dat hij maar de helft hoefde te betalen, omdat hij met een van zijn slachtoffers in gemeenschap van goederen was getrouwd. De helft van het te betalen bedrag zou dus voor haar rekening komen. Daar ging de Hoge Raad niet in mee.

B. werd in Nederland voor mensenhandel veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar en negen maanden. Echter, in 2009 was hij tijdens een verlof gevlucht naar Turkije, waar hij jaren later alsnog in de cel belande. Sinds 2015 zit hij een straf van tien jaar uit in Turkije, die hij opgelegd kreeg voor twee verschillende zaken. Een van die zaken draait om witwassen in Turkije en daarnaast moet hij de straf uitzitten die hij in Nederland opgelegd heeft gekregen. Turkije levert geen verdachten uit aan Nederland, maar heeft wel de uitspraak van de Nederlandse rechter overgenomen.

De beruchte crimineel en pooier dwong samen met zijn bende vrouwen tot prostitutie, onder meer op de Amsterdamse Wallen. Daarbij gebruikte hij grof geweld. Zo sloeg hij vrouwen met honkbalknuppels en brandmerkte hij ze met tatoeages.