Koning Albert erkent buitenechtelijke dochter

Ex-staatshoofd van België Alberts juridische conflict met zijn buitenechtelijke dochter sleepte jaren. Een door de rechter verplichte dna-test bood uitsluitsel.

Delphine Boël.
Delphine Boël. Foto EPA

Koning Albert II is de biologische vader van Delphine Boël. Dat heeft het voormalig staatshoofd maandag via een officiële mededeling aan Belgische media bevestigd, nadat hij de uitslag van een dna-test had vernomen.

Albert (85) is al jaren verwikkeld in een juridisch gevecht met zijn buitenechtelijke dochter. Boël had in 2013, toen Albert afstand deed van de Belgische troon, een rechtszaak aangespannen opdat Albert haar zou erkennen als zijn biologische dochter. Albert weigerde dat, en wilde ook geen dna-staal afgeven voor medisch onderzoek.

In mei 2019 deed hij dat onder dwang van het hof van beroep toch, anders zou hij per dag 5.000 euro boete moeten betalen. De uitslag van de test probeerde Albert geheim te houden, maar het Hof van Cassatie, het hoogste hof van het land, oordeelde in december dat de testresultaten openbaar gemaakt mochten worden.

In België twijfelde niemand er meer aan dat Albert de vader van de 51-jarige kunstenares is. Het is algemeen bekend dat Albert met de moeder van Boël, barones Sybille de Selys Longchamps, een jarenlange romance beleefde toen hij nog prins was.

Een jaar na Delphines geboorte vroeg Alberts vrouw Paola zelfs een scheiding aan, die op het nippertje zou zijn voorkomen. Eerder werd ook duidelijk uit een dna-test dat zakenman Jacques Boël, die officieel Delphine Boëls vader was, niet haar biologische vader is.

Nu Albert zijn vaderschap erkend heeft, zal hij ook juridisch niet langer betwisten dat hij de wettelijke vader is, blijkt uit zijn verklaring. Wat dit betekent voor de rechtszaak, en voor haar titels en de erfenis, is nog niet duidelijk.