Antarctica

Zwemmen onder het ijs

Foto Kelvin Trautman
Foto Kelvin Trautman

Gekleed in alleen een zwembroek, badmuts en zwembrilletje heeft Lewis Pugh uit het Britse Plymouth als eerste een zwemtocht gemaakt onder het ijs van Antarctica. De Brits-Zuid-Afrikaanse langeafstandszwemmer zwom ruim tien minuten in water van net boven de nul graden Celsius. Pugh, die eerder onder meer zwom op de Noordpool, noemde het na afloop de „most frightening” tocht van zijn leven. Waarom zwemmen op de koudste plek op aarde? Pugh (50) wilde aandacht vragen voor de snelle gevolgen van klimaatverandering, zei hij tegen de BBC. Rapporten tonen dat de temperatuur van de oceanen wereldwijd stijgt tot recordhoogte. Ook in Antarctica zag Pugh veel smeltwater. „Er is direct actie nodig van alle landen om onze planeet te beschermen.”