Klokkenluiders

‘Inspectie Justitie en Veiligheid deed jarenlang aan zelfcensuur’

Onder druk van de top van de Inspectie voor Justitie en Veiligheid werden jarenlang onderzoeksresultaten aangepast. Dat meldt het AD dinsdag op basis van bronnen binnen en rond de inspectie. Daardoor werd door de inspectie gevoelige informatie achtergehouden voor de Tweede Kamer. Hoewel zeven medewerkers van de inspectie in 2017 klachten indienden over een cultuur van „ongelijke beïnvloeding” van onderzoeken, werden deze klachten niet afgehandeld, schrijft de krant. Als voorbeeld van onderzoeken waarop die beïnvloeding werd uitgeoefend, worden onder andere het onderzoek genoemd naar de toepassing van de nekklem, naar aanleiding van de dood van Mitch Henriquez in 2015. Tevens worden onderzoeken naar de politie en de brandweer genoemd. (NRC)