Huisarts vast wegens aangiften seksueel misbruik

Zedenzaak Een Limburgse huisarts die eerder werd beschuldigd van seksueel misbruik is opnieuw aangehouden. Er zijn nieuwe aangiften tegen hem.

De huisarts werd eerder een half jaar geschorst door het tuchtcollege.
De huisarts werd eerder een half jaar geschorst door het tuchtcollege. Foto Bas Czerwinski/ANP

Een vijftigjarige huisarts uit Limburg zit sinds maandag opnieuw vast op verdenking van seksueel misbruik. Twee voormalig patiënten hebben eind 2019 aangiften tegen hem gedaan vanwege seksueel wangedrag, bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving in De Limburger. „Hij zal zich hiervoor moeten verantwoorden bij de rechter”, laat de woordvoerder weten. De advocaat van de huisarts wil niet reageren.

De arts, Sebastiaan van P. uit Brunssum, werd eerder deze maand door de hoogste tuchtrechter voor een half jaar geschorst omdat hij in de zomer van 2017 seks had gehad met een patiënt. Het tuchtcollege achtte herhaling niet uitgesloten. De arts had net een waarnemer gevonden die hem de komende maanden zou vervangen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd volgt de nieuwe zaak, laat een woordvoerder in een reactie weten.

Lees ook over deze zaak: de rubriek De zitting

Vier verdenkingen

Het OM verdenkt de huisarts nu van vier verschillende gevallen van seksueel misbruik van zijn patiënten. De strafrechter sprak de huisarts van het seksueel misbruik uit de zomer van 2017 vrij omdat de dagvaarding gebrekkig was. Het OM verwacht deze tekortkoming in hoger beroep te herstellen. De officier van justitie had een celstraf van anderhalf jaar geëist. De huisarts zat afgelopen zomer enkele dagen vast nadat een andere vrouw hem had beschuldigd van misbruik. Het onderzoek in deze zaak loopt nog.