Huawei mag toch deel 5G-netwerk Verenigd Koninkrijk bouwen

Telecom In weerwil van een verzoek van de VS mag Huawei 5G aanleggen in het Verenigd Koninkrijk. Wel weren de Britten Huawei uit de meest kwetsbare delen van het 5G-netwerk.
Het exterieur van een Huawei-kantoor in Londen.
Het exterieur van een Huawei-kantoor in Londen. Foto Daniel Leal-Olivas/AFP

De Chinese telecomgigant Huawei mag delen van het Britse 5G-netwerk bouwen. Dat heeft de regering van het Verenigd Koninkrijk dinsdag bekendgemaakt. Huawei wordt wel geweerd uit het meest kwetsbare centrale netwerk, de zogenoemde kern, en mag niet meer dan 35 procent creëren van de rest van het netwerk.

De Britse regering beschouwt het Chinese bedrijf als een „risicovolle” partner en „een groter veiligheidsrisico” voor Britse telecomnetwerken dan concurrenten. Gevreesd wordt dat de Chinese regering Huawei-apparatuur gebruikt voor spionage. Enkele jaren geleden werden zogenoemde ‘achterdeurtjes’ in Huawei-systemen gevonden, die gebruikt zouden kunnen worden voor spionagedoeleinden. Bewijs dat Beijing deze heeft gebruikt, is nooit gevonden.

Vanwege de potentiële risico’s hebben de Verenigde Staten hun bondgenoten met klem verzocht Huawei volledig uit hun 5G-systemen te weren. Het Amerikaanse verzoek is zeer verstrekkend, aangezien Huawei de absolute wereldleider is op het gebied van 5G. Zowel qua snelheid van dataverkeer als qua zendmastbereik overtreft het Chinese bedrijf concurrenten. Ook is de Huawei-apparatuur goedkoper.

Lees ook: KPN weert Huawei een beetje

Huawei ‘gerustgesteld’

Ook speelt mee dat het 5G-netwerk in het Verenigd Koninkrijk momenteel al wordt uitgerold. Het netwerk wordt daar gedeeltelijk boven op het 4G-netwerk gebouwd. Als de regering ervoor had gekozen Huawei volledig te weren, had dat bestaande netwerk ook op de schop gemoeten.

In een reactie laat Huawei weten „gerustgesteld” te zijn door het Britse besluit. Vermoedelijk vreesde het bedrijf dat de Britten met een volledige weigering een precedent zouden stellen dat andere westerse landen zouden navolgen. Het omgekeerde speelde bij de Verenigde Staten, die juist hoopten dat het VK een voorbeeld zou stellen door de apparatuur te weigeren. De regering-Trump heeft zelfs gedreigd minder inlichtingen te delen met het VK, als dat land Huawei niet zou weigeren.

Later op woensdag zei een Amerikaanse overheidsfunctionaris tegen persbureau AFP dat de VS „teleurgesteld” zijn over het besluit van het VK. De Britten zouden een risico nemen door überhaupt samen te werken met Huawei, ook als het bedrijf uit de kern van het 5G-netwerk wordt geweerd.