Hof: Hells Angels hoeven nog niet te ontbinden

Motorclubverbod Vorig jaar besloot de rechter dat de Hells Angels per direct ontbonden moest worden. Nu mag de motorclub eerst het hoger beroep afwachten.
Leden van motorclub Hells Angels rijden in het centrum van Sittard. Vorig jaar werd de club per direct verboden en ontbonden.
Leden van motorclub Hells Angels rijden in het centrum van Sittard. Vorig jaar werd de club per direct verboden en ontbonden. Foto ANP

De Hells Angels hoeft toch niet per direct te worden ontbonden. Het gerechtshof in Arnhem heeft dinsdag bepaald dat de motorclub eerst het hoger beroep mag afwachten. In Utrecht besloot de rechtbank in mei vorig jaar dat de club per direct moest worden verboden en ontbonden.

Met dat besluit ging de rechtbank in Utrecht mee in het pleidooi van het OM, dat had gevraagd de Hells Angels te verbieden vanwege de „geweldscultuur” die binnen de club zou heersen. Nu bepaalt het gerechtshof in Arnhem dat niet kan worden overgegaan tot gedwongen ontbinding zolang in hoger beroep geen vonnis is gevallen.

Het Arnhemse hof redeneert dat na directe ontbinding de beslissing van de rechter niet kan worden teruggedraaid mochten de Hells Angels in hoger beroep in het gelijk worden gesteld. Verder heeft het eerdere vonnis al gevolgen omdat sommige leden zijn ontslagen of op non-actief gezet vanwege lidmaatschap van een organisatie die geweld zou faciliteren en verheerlijken. De inhoudelijke behandeling van de zaak vindt plaats op 26 mei.

Jarenlange bestrijding

Justitie probeert al jaren motorbendes in Nederland te verbieden. De actieve bestrijding begon in 2012, toen toenmalig minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) onder meer vergunningen introk en clubhuizen sloot. Daarnaast probeert het OM de clubs via civielrechtelijke procedures te verbieden, omdat ze een gevaar zouden zijn voor de openbare orde. Nederland heeft ongeveer tien motorclubs met bijna tweeduizend leden.

De strategie van justitie is in het verleden al succesvol geweest. Eind 2018 werd Bandidos door het hof opgeheven. Die zaak ligt nu bij de Hoge Raad. Satudarah werd in juni vorig jaar in hoger beroep verboden. Diezelfde maand verbood de rechtbankNo Surrender. Die club heeft hoger beroep aangetekend.

Lees ook wat we eerder schreven over de ontbinding van de Hells Angels: Hoe zorg je dat de Hells Angels ook echt ophouden te bestaan?