Federer overleeft matchpoints en bereikt halve finale Australian Open

Tennis Tegen de ongeplaatste Amerikaan Tennys Sandgren had twintigvoudig grandslamwinnaar Roger Federer het bijzonder lastig. Maar hij won alsnog, in vijf sets.
Roger Federer tijdens zijn partij tegen Tennys Sandgren in de kwartfinale van de Australian Open.
Roger Federer tijdens zijn partij tegen Tennys Sandgren in de kwartfinale van de Australian Open. Foto William West/AFP

Tennisser Roger Federer moest zeven matchpoints wegwerken, maar de 38-jarige Zwitser staat nu wel in de halve finales van de Australian Open. De zesvoudig kampioen in Melbourne werd dinsdag in de kwartfinale tegen de ongeplaatste Amerikaan Tennys Sandgren in de vierde set bijna uitgeschakeld. Federer overleefde alle matchpoints van de nummer 100 van de wereld, won in een tiebreak de vierde set en kon zo alsnog de winst binnenhalen: 6-3, 2-6, 2-6, 7-6 (8), 6-3.

De twintigvoudig grandslamkampioen was in de derde ronde tegen de Australiër John Millman ook al ontsnapt aan uitschakeling. Federer stond toen in de zogeheten matchtiebreak van de beslissende vijfde set met 8-4 achter, maar pakte alsnog de overwinning door zes punten op rij te maken.

Tegen Sandgren werkte Federer in de vierde set bij een achterstand van 5-4 drie matchpoints weg. In de tiebreak overleefde de nummer 3 van de wereld vier momenten waarop de Amerikaan de partij kon beslissen. Zelf sloeg Federer in de beslissende set op zijn eerste matchpoint wel direct toe.

‘Veel geluk’

„Soms moet je geluk hebben. En ik had vandaag ongelooflijk veel geluk”, zei Federer, die tijdens de derde set even van de baan ging om zich te laten behandelen. „Mijn lies voelde wat stijf aan. Ik keerde terug op de baan omdat ik dacht: laat hij het dan maar in stijl afmaken. Maar dat deed hij niet. Ik heb ongelooflijk veel geluk gehad.”

In de halve finale wacht een duel met de winnaar van de partij tussen titelverdediger Novak Djokovic en Milos Raonic. „Het wordt er niet makkelijker op”, zei Federer. „Maar je weet het nooit. Door al die ‘lucky escapes’ ga ik zonder verwachtingen de baan op. Ik had eigenlijk al in Zwitserland moeten zitten, maar ik ben er nog steeds. Laat ik er dus maar het beste van maken.”

Volgens de ATP wist Federer één keer eerder een partij te winnen nadat hij zeven matchpoints had overleefd, in 2003 in Cincinnati tegen Scott Draper.

In het vrouwentoernooi plaatsen Ashleigh Barty en Sofia Kenin zich eerder op dinsdag voor de halve finales. Barty, de nummer één van de wereld, won met 7-6, 6-2 van de Tsjechische Petra Kvitová. Kenin schakelde de Tunesische Ons Jabeur uit, in 6-4 en 6-4. In de onderlinge confrontaties met Kenin leidt Barty met 4-1 en op hardcourt met 2-1. Op die ondergrond won ze eind september 2019 ook hun laatste duel: 6-3, 7-5 in de achtste finales in Wuhan. (ANP)