Djokovic naar halve finales Australian Open dankzij winst op Raonic

AUSOPEN In de halve finales treft Djokovic Roger Federer. Titelverdediger Djokovic won de Australian Open zeven keer, Federer lukte dat zes keer.
Djokovic tijdens de wedstrijd tegen Raonic in Melbourne.
Djokovic tijdens de wedstrijd tegen Raonic in Melbourne. Foto Kim Hong-Ji/Reuters

Zonder al te veel moeite heeft Novak Djokovic zich dinsdag geplaatst voor de halve finales van de Australian Open. In drie sets (6-4, 6-3, 7-6 (1)) won hij van de Canadees Milos Raonic. In de halve finales zal de titelverdediger het opnemen tegen Roger Federer, die eerder op dinsdag ternauwernood won van de ongeplaatste Amerikaan Tennys Sandgren.

Lees ook: De man die Roger Federer (38) al twintig jaar op topniveau houdt

Met Djokovic en Federer staan de twee meest succesvolle tennissers wat de Australian Open betreft tegenover elkaar. De Serviër is recordhouder in Melbourne met zeven titels (2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016 en 2019). Federer won het eerste grandslamtoernooi van het jaar zes keer: in 2004, 2006, 2007, 2010, 2017 en 2018.

Voor de vijftigste keer binden de tennisgiganten met elkaar de strijd aan. De onderlinge balans is licht in het voordeel van Djokovic: 26-23. „Ik hoop dat ik in ieder geval een matchpoint ga krijgen”, zei de Serviër met een knipoog. „Laat de beste winnen.”

Djokovic droeg in de Rod Laver Arena een groen jasje met daarop de initialen van Kobe Bryant en de twee getallen die de zondag overleden basketballer gebruikte in de NBA (8 en 24). „Kobe was een van de grootste atleten ooit. Hij heeft mij, en vele anderen wereldwijd, geïnspireerd”, zei de geëmotioneerde tennisser. „Ik heb het geluk gehad dat ik in de afgelopen tien jaar een persoonlijke relatie met hem kon opbouwen. Als ik advies of steun nodig had, dan was hij er voor me. Kobe was mijn vriend.” (ANP/NRC)

Twitter avatar AustralianOpen #AusOpen „He was there for me” @DjokerNole pays tribute to his late friend and mentor Kobe Bryant. #AO2020 | #AusOpen https://t.co/k8sRHcBATw