Congresverkiezingen

Politiek in Peru versplintert onder corruptieschandalen

Volgens de voorlopige uitslagen van de congresverkiezingen In Peru heeft zondag geen enkele partij een duidelijke winst gepakt. Een brede waaier van zeker tien partijen zal de 130 zetels van het parlement moeten delen. Dat betekent dat president Martín Vizcarra allianties zal moeten aangaan om te kunnen regeren. Mogelijk kan hij hierdoor het blok van de oppositie breken en een weg uit de politieke impasse vinden die het land al jaren in de greep heeft.

Eerder was er een duidelijke oppositie in het Congres, verenigd achter de rechtse partij Fuerza Popular van Keiko Fujimori, dochter van oud-president Alberto Fujimori. Fuerza Popular zou de zesde partij zijn geworden. Opmerkelijk in de peiling is ook dat de tweede plek wordt ingenomen door Frepap, een partij van fundamentalistische christenen.

Vizcarra werd in 2018 president van het Zuid-Amerikaanse land nadat president Pedro Pablo Kuczynski ontslag nam in de nasleep corruptie-affaire rond het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht.

De stembusgang van zondag was nodig omdat Vizcarra in september het parlement ontbond tijdens een conflict met de oppositie over benoemingen bij het Constitutioneel Hof. Enkele kandidaat- rechters zouden banden hebben met magistraten die betrokken waren bij corruptieschandalen. (AP)