Afghanistan

Legertoestel VS gecrasht: Taliban claimen rol, die Pentagon ontkent

Na het neerstorten van een Amerikaans legertoestel in de Afghaanse provincie Ghazni heeft het Pentagon maandag de claim van de Taliban weersproken dat die strijdgroep het vliegtuig neerhaalde. „Er zijn geen aanwijzingen dat het ongeluk het gevolg is van vijandelijk vuur”, reageerde een militair zegsman van de VS. De Bombardier E11-A stortte iets na 1 uur ’s middags lokale tijd neer in het district Deh Yak, dat in handen is van de Taliban. Een woordvoerder van de groep meldde dat „het toestel op spionagemissie neergeschoten werd”. Onbekend is hoeveel mensen aan boord waren, maar het toestel zou nog deels intact zijn, blijkt uit beelden van de rampplek op sociale media. De E11-A kan tot tien mensen vervoeren en wordt vaak ingezet voor digitale communicatie in afgelegen gebied. (AP, Reuters)