‘Twee inzittenden neergestort Amerikaanse militair vliegtuig geborgen’

Ghazni Volgens anonieme Amerikaans overheidsfunctionarissen zaten er maar twee militairen in het militaire toestel dat maandag neerstortte.
De Bombardier E-11A die is neergestort in de Afghaanse provincie Ghazni.
De Bombardier E-11A die is neergestort in de Afghaanse provincie Ghazni. Foto via AFP

De Verenigde Staten hebben dinsdag de lichamen van twee militairen geborgen, die maandag zijn omgekomen bij een crash met een Amerikaans militair vliegtuig in Afghanistan. Dat zeggen anonieme Amerikaans overheidsfunctionarissen, aldus internationale persbureaus. De lichamen worden nu onderzocht en geïdentificeerd.

De twee zouden de enige inzittenden zijn geweest van de Bombardier E-11A, een vliegtuig dat gebruikt wordt voor geavanceerde communicatie. Het toestel stortte neer in onherbergzaam gebied in de Afghaanse provincie Ghazni. Eerder op dinsdag ontstonden in de regio gevechten tussen Talibanstrijders en Afghaanse veiligheidsdiensten, die het wrak wilden onderzoeken.

Tegenstrijdige berichten

Na de aanval trokken de Afghaanse manschappen zich terug en werd opdracht gegeven tot een operatie vanuit de lucht, aldus de Afghaanse autoriteiten. Er komen sinds de crash veel en soms tegenstrijdige berichten naar buiten over het wrak. Zo zouden volgens een lokale politiechef de lichamen van vier inzittenden zijn aangetroffen.

Ook is vooralsnog veel onduidelijk over de toedracht van de crash. De Taliban beweren dat zij het vliegtuig hebben neergeschoten, maar het Amerikaanse leger weerspreekt dat. In eerste instantie schreven lokale media dat het vliegtuig meer dan tachtig passagiers vervoerde.