‘Wachttijd dure medicijnen loopt op door moeizame onderhandelingen’

Sluisprocedure De gemiddelde tijd tussen goedkeuring en aanvraag van nieuwe medicijnen tegen kanker en zeldzame aandoeningen loopt op nu de minister zelf de onderhandelingen doet.
Prijsonderhandelingen verlopen moeizaam omdat medicijnfabrikanten een hoge prijs willen en de minister juist kosten wil drukken.
Prijsonderhandelingen verlopen moeizaam omdat medicijnfabrikanten een hoge prijs willen en de minister juist kosten wil drukken. Foto Remko de Waal/ANP

Patiënten in Nederland moeten langer wachten op dure medicijnen tegen kanker en enkele zeldzame aandoeningen, zoals de spierziekte SMA, door moeizame onderhandelingen. Waar de wachttijd voor geneesmiddelen in 2017 gemiddeld 385 dagen was, wordt over geneesmiddelen 2018 al 410 dagen onderhandeld, meldt Het Financieele Dagblad maandag op basis van eigen onderzoek.

De krant onderzocht 26 geneesmiddelen met een prijs van 50.000 euro of meer per patiënt per jaar waarvoor sinds 2015 de zogenoemde Sluisprocedure moet worden doorlopen. Dat betekent dat niet de zorgverzekeraars maar de verantwoordelijk minister de prijsonderhandelingen met de fabrikanten doet, op dit moment Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD). Deze gesprekken verlopen moeizaam omdat fabrikanten een hoge prijs voor hun medicijnen willen en de minister juist kosten wil drukken.

Lees ook dit interview met minister Bruins: ‘We kunnen maar kleine stapjes zetten bij de grote farmaceuten’

410 dagen

Bruins scherpte de criteria voor de Sluisprocedure in 2018 aan, waardoor er meer geneesmiddelen onder vallen. Van negen nieuwe geneesmiddelen waarover sinds 2018 wordt onderhandeld, is de gemiddelde wachttijd inmiddels 410 dagen. Over vier van de negen nieuwe medicijnen worden nog steeds gesprekken gevoerd, waardoor de gemiddelde wachttijd verder oploopt.

Een voorbeeld is het medicijn Spinraza, dat werkt tegen bepaalde vormen van de spierziekte SMA, waarvan vorig jaar bekend werd dat het waarschijnlijk in basispakket komt. De onderhandelingen over Spinraza duurden 430 dagen. Over Yescarta, een celtherapie die ingezet kan worden bij mensen met lymfeklierkanker, wordt het langst onderhandeld: de gesprekken begonnen 555 dagen geleden.