Vliegtuig neergestort in Afghanistan, Taliban claimen verantwoordelijkheid

Crash De Taliban claimen een Amerikaans militair vliegtuig te hebben neergehaald in de Afghaanse provincie Ghazni. Volgens het Amerikaanse leger zijn hier geen aanwijzingen voor.
Het Afghaanse leger op weg naar de plek van de vliegtuigcrash.
Het Afghaanse leger op weg naar de plek van de vliegtuigcrash. Foto Mustafa Andaleb/Reuters

In de Afghaanse provincie Ghazni is maandag een militair vliegtuig neergestort. Over de toedracht van de crash is nog veel onduidelijk. Ook is niet bekend hoeveel militairen aan boord waren en hoeveel inzittenden om het leven zijn gekomen.

De Taliban stelden maandag een Amerikaans militair vliegtuig te hebben neergehaald, schrijven internationale persbureaus. Daarbij waren volgens de terreurgroep alle inzittenden om het leven gekomen, onder wie hoge officieren. Het Amerikaanse leger ontkent echter dat het gecrashte toestel uit de lucht is geschoten.

Een woordvoerder van het Amerikaanse leger bevestigde later op maandag op Twitter dat een Amerikaans militair vliegtuig is neergestort in Ghazni, maar stelde dat er geen aanwijzingen zijn dat het toestel is neergehaald. Het vliegtuig dat is neergestort, is een Bombardier E-11A. Een anonieme bron binnen Amerikaanse autoriteiten zegt tegen Reuters dat er tien mensen aan boord waren.

Twitter avatar USFOR_A USFOR-A Spokesman Col Sonny Leggett A U.S. Bombardier E-11A crashed today in Ghazni province, Afghanistan. While the cause of crash is under investigation, there are no indications the crash was caused by enemy fire. We will provide additional information as it becomes available.

De crash vond iets na 13.00 uur lokale tijd plaats. Het gebied waar de crash plaatsvond is onveilig vanwege de aanwezigheid van rebellen, aldus een woordvoerder van de provincie tegen persbureau Reuters.

Eerder op maandag meldden lokale media dat er 83 personen aan boord van het neergestorte vliegtuig zaten. Ook zei Reuters op basis van overheidsfunctionarissen dat het toestel een Boeing van de nationale luchtvaartmaatschappij Ariana Afghan Airlines was. De topman van deze maatschappij sprak dit kort daarna tegen.