Trumpblog

‘Deel van de Republikeinen wil Bolton wellicht toch horen in afzettingsproces’

Volg hier de laatste ontwikkelingen rond het presidentschap van Donald Trump.

Republikeinen in Senaat nog oneens over blokkeren getuigen bij afzettingsproces

De Republikeinen in de Senaat hebben vooralsnog niet genoeg stemmen om te voorkomen dat er getuigen worden opgeroepen bij het afzettingsproces tegen president Donald Trump. Dat heeft hun leider, Mitch McConnell, dinsdagavond gezegd, meldt AP.

Daarmee zou McConnell erkennen dat een aantal Republikeinse senatoren overweegt om later deze week mee te stemmen met de Democraten om getuigen te horen, zoals mogelijk de voormalige Nationale Veiligheidsadviseur John Bolton. Minstens vier Republikeinen zouden moeten meestemmen met alle 47 Democraten om Bolton op te roepen.

Advocaten van Trump pleitten dinsdag op de derde en laatste dag van hun betoog voor een snelle vrijspraak van de president. Maar dat pleidooi trok nog niet genoeg senatoren over de streep. Woensdag en donderdag kunnen de honderd leden van de Senaat vragen stellen aan de aanklagers en de verdediging.

Voor sommige Republikeinse senatoren is een stem tegen het horen van getuigen politiek moeilijker geworden sinds zondagavond is uitgelekt wat Bolton schrijft in zijn memoires, die in maart verschijnen. Bolton verklaart daarin dat Trump tegen hem heeft gezegd dat hij militair hulpgeld aan Oekraïne achterhield omdat hij wilde dat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky een onderzoek naar Trumps politieke rivaal Joe Biden zou beloven. Trump ontkent dit.

Uit opiniepeilingen blijkt dat veel Amerikanen van mening zijn dat Bolton moet worden gehoord. McConnell heeft zich ten doel gesteld het afzettingsproces zo snel mogelijk af te ronden. Maar hij lijkt te zijn verrast door de onthullingen van Bolton. Gematigde Republikeinen als Mitt Romney (Utah), Susan Collins (Maine) en Lisa Murkowski (Alaska) hebben interesse geuit om van Bolton te horen.

NYT: 'Bolton schrijft dat Trump hulp aan Oekraïne koppelde aan onderzoek Biden'

De Amerikaanse president Donald Trump wilde alle militaire steun aan Oekraïne bevriezen als Kiev geen onderzoek zou instellen naar de activiteiten van zijn politieke rivaal, Democraat Joe Biden, en zijn zoon Hunter. Dat schrijft de voormalige veiligheidsadviseur van Trump, John Bolton, in een boek dat nog moet verschijnen en is ingezien door The New York Times. De verklaringen van Bolton raken aan de kern van de afzettingsprocedure die op dit moment loopt tegen Trump in de Senaat.

Trump had volgens Bolton tegen hem gezegd dat hij 391 miljoen dollar (354 miljoen euro) aan steun voor Oekraïne wilde bevriezen zolang het land geen onderzoek instelde naar Biden. Trump ontkende maandag dat hij iets dergelijks gezegd heeft. Volgens Trump wil Bolton „alleen maar boeken verkopen”.

I NEVER told John Bolton that the aid to Ukraine was tied to investigations into Democrats, including the Bidens. In fact, he never complained about this at the time of his very public termination. If John Bolton said this, it was only to sell a book. With that being said, the...

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 27, 2020

Als Bolton zou getuigen in de afzettingsprocedure, zou hij eventueel schadelijke verklaringen kunnen afleggen tegen de president. Een meerderheid van de senatoren moet echter instemmen met de oproep om Bolton te laten getuigen. Omdat de Republikeinse Partij de overhand heeft in de Senaat, is de kans dat dat zal lukken klein. Bij het proces tegen Trump hebben de honderd senatoren de functie van een soort jury. Opperrechter van het Hooggerechtshof John Roberts zit deze jury voor.

Vorige maand werd Trump officieel beschuldigd van machtsmisbruik en het tegenwerken van het Congres. Hij zou zijn macht hebben misbruik door de Oekraïense president Volodymyr Zelensky onder druk te zetten om een onderzoek te openen naar Joe Biden voor zijn eigen politieke gewin.

Voormalig veiligheidsadviseur van Trump, John Bolton. Foto Sergei Gapon/AFP

Welkom in dit blog

Welkom in een nieuwe blog. Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van de Amerikaanse president Donald Trump.

Lees hier het blog van week 4 terug.