Thuiskok.

Handleiding

Op onze redactie heb je ‘doorwerkmaaltijden’, voor collega’s die ’s avonds moeten werken. Omdat we boven een horecagelegenheid gevestigd zijn, is dat een fijne regeling. Je loopt naar beneden, er staat eten klaar, daarna kun je door.

Op de redactie bieden deze maaltijden veel voer voor discussie: een aantal van mijn collega’s vindt het eten niet lekker – ik behoor tot die groep – maar er zijn ook collega’s die het prima vinden. En er zijn collega’s voor wie het niet uitmaakt. Eten is voor hen gewoonweg brandstof.

Hoe anders kun je in het leven staan, dacht ik toen ik Midnight Chicken doorbladerde. Het titelgerecht is een recept dat de Britse Ella Risbridger maakte toen ze op een avond met een hoofd vol zwarte gedachten uit wanhoop maar ging koken.

Risbridger vertelt dit in haar voorwoord en zet daarmee de toon. Recepten zijn hier niet simpelweg recepten – ze vormen uitwegen uit donkere momenten door de afleiding die ze bieden, reddingsboeien door de voldoening die ze geven, geluksmomenten door het genot dat ze schenken.

Dat klinkt zwaar, en dat is het soms ook. Het boek krijgt extra gravitas door de literaire ambities die Risbridger duidelijk heeft. Haar inleidingen van recepten zijn verhaaltjes op zich, waarin ze zich blootgeeft. Op haar blog Eating with my fingers, de basis voor dit boek, schrijft Risbridger: „Ik weet niet of de wereld klaar is voor een cross-overblog van koken en geestelijke gezondheid, maar dit is er een.” Risbridger was zelf depressief en deed ooit een zelfmoordpoging.

Met dank aan koken is ze uit haar dal geklommen. „Deze collectie recepten is een soort handleiding om weer te genieten van de wereld”, schrijft ze. Het zijn recepten die je kunt verwachten van een student zonder noemenswaardige culinaire ervaring. Risbridger rommelt lekker wat aan, kookt graag met restjes, en gooit het liefst overal een berg Parmezaanse kaas overheen. Ze heeft oog voor typisch Britse, huiselijke gerechten met smaakvolle combinaties.

Zo is haar kookboek fijn om uit te koken, en om in een comfortabele stoel te lezen. Net zolang tot je trek en inspiratie en liefde voor koken krijgt.

Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn ‘113 Zelfmoordpreventie’. Telefoon 0900-0113 of www.113.nl