Shorttrack

Oppermachtige Schulting is weer Europees kampioen

Suzanne Schulting heeft zondag bij de EK shorttrack in Hongarije haar allroundtitel geprolongeerd. Schulting was in Debrecen ook de beste op de 1.000 meter, de afstand waarop ze ook al olympisch en wereldkampioene is.

Zaterdag had ze al de 500 en 1.500 meter gewonnen. Zondag won ze met haar teamgenoten Lara van Ruijven, Rianne de Vries en Yara van Kerkhof ook nog de Europese titel op de aflossing, net als vorig jaar. In de finale hield Nederland de rivalen Italië en Rusland op afstand.

Schulting werd vorig jaar al wereldkampioen allround. Eerder deze maand won ze ook al de Nederlandse titel met drie afstandszeges. Op de 1.000 meter behaalde Lara van Ruijven zilver in Debrecen. „Dit is gewoon ziek”, zei Schulting bij de NOS. „Drie afstanden, drie keer goud en al Europees kampioen overall, voor de superfinale. Dat waren vooraf ook mijn doelen, maar je moet het natuurlijk nog wel even doen. Ik heb heel stabiel gereden hier.”

In de afsluitende superfinale kreeg Schulting een ‘penalty’, maar dat deed er niet meer toe.

Bij de mannen werd de Hongaar Shaoang Liu Europees kampioen. Hij nam de titel over van zijn broer Shaolin Sandor Liu, die met twee punten minder als tweede eindigde. De Nederlander Itzhak de Laat kwam net tekort voor een podiumplaats en eindigde als vierde. (ANP)