Schaken

Caruana wint voor het eerst Tata Steel-toernooi

Fabiano Caruana, winnaar van het Tata Steel-toernooi.
Fabiano Caruana, winnaar van het Tata Steel-toernooi. Foto Koen Suyk/ANP

Fabiano Caruana heeft voor het eerst het prestigieuze Tata Steel-toernooi gewonnen. De Amerikaanse topschaker, nummer twee op de wereldranglijst achter wereldkampioen Magnus Carlsen, bleef in Wijk aan Zee ongeslagen: hij won zeven partijen en speelde zesmaal remise. Zaterdag versloeg Caruana de Pool Jan-Krzysztof Duda. Daarmee was hij – met nog één speelronde te gaan – niet meer te achterhalen voor Carlsen. De Noor was al zeven keer de beste in Wijk aan Zee, maar moest dit jaar genoegen nemen met de tweede plaats, op twee punten van Caruana (10). Beste Nederlander in de Masters-groep was, verrassend genoeg, Jorden van Foreest. Hij speelde in de laatste ronde remise tegen zijn landgenoot Anish Giri, die een veel hogere rating heeft, en eindigde op de gedeeld vierde plaats.