Peruaans congres versplintert bij verkiezingen

Verkiezingen Volgens de voorlopige uitslagen van de verkiezingen in Peru is de macht verdeeld over kleinere partijen. Mogelijk kan de president hierdoor de politieke impasse doorbreken door allianties aan te gaan.
Een inheemse vrouw in een stembureau in Ollantaytambo.
Een inheemse vrouw in een stembureau in Ollantaytambo. Foto Geraldo Caso Bizama / AFP

Volgens de voorlopige uitslagen van de verkiezingen voor het Peruaanse Congres van zondag heeft geen enkele partij een duidelijke winst gepakt. Een verzameling van partijen zal nu de 130 zetels van het parlement moeten delen, meldt de Spaanse krant El País.

Lees ook: ‘Democratische diabetes’ vreet Zuid-Amerika op

Tien partijen lijken in de Ipsospeiling tussen de 5 en 11 procent van de stemmen te hebben gehaald. Dat betekent dat president Martín Vizcarra allianties zal moeten aangaan om te kunnen regeren. Mogelijk kan hij hierdoor het blok van de oppositie breken en een weg uit de politieke impasse vinden die het land al jaren in de greep heeft.

Eerder was er een duidelijke oppositie in het Congres, verenigd achter de partij Fuerza Popular van Keiko Fujimori, dochter van oud-president Alberto Fujimori. Fuerza Popular is volgens de peiling de zesde partij geworden. Opmerkelijk in de peiling is ook dat de tweede plek wordt ingenomen door Frepap, een partij van fundamentalistische christenen.

Corruptie

Vizcarra werd in 2018 president van het Zuid-Amerikaanse land, nadat de verkozen president Pedro Pablo Kuczynski ontslag nam in de nasleep van de Odebrecht-affaire. Dat Braziliaanse bouwbedrijf kocht jarenlang overheidsfunctionarissen in een aantal landen op het continent af om bouwopdrachten te verkrijgen. In 2018 bleek dat Kuczynski betalingen van Odebrecht niet openbaar had gemaakt. Vizcarra’s termijn loopt tot april volgend jaar.

Bij de stembusgang van afgelopen weekend ging het om vervroegde verkiezingen. Vizcarra ontbond in september het parlement nadat hij de benoeming van een aantal nieuwe rechters voor het Constitutioneel Hof onwettig had verklaard. Enkele genomineerde rechters zouden banden hebben met rechters die betrokken zijn geweest bij corruptieschandalen.