Onlineveiligheid

Tinder komt met alarmknop en filter tegen ‘catfishing’

Veiligheid Datingapps kwamen meermaals negatief in het nieuws door kwaadwillenden die de apps gebruiken om slachtoffers te ontmoeten.

Amerikaanse gebruikers van dating-app Tinder die zich onveilig voelen tijdens een afspraakje, kunnen vanaf volgende week gebruikmaken van een alarmknop. Als iemand zich bedreigd voelt, kan die persoon op de knop drukken waarna hij of zij een automatisch sms-bericht ontvangt. Als de gebruiker hier niet op reageert, wordt hij of zij gebeld. Als de persoon dan niet opneemt, worden de nooddiensten ingeschakeld.

Het doel van dit stappenplan is dat Tindergebruikers kunnen doorgeven dat er iets aan de hand is, zonder dat hun date dat meteen doorheeft. Gebruikers die van de knop gebruik willen maken, moeten wel de beveiligingsapp Noonlight downloaden. In deze app kunnen ze vooraf aan hun date kenbaar maken waar en met wie ze wanneer afspreken, zodat nooddiensten weten waar ze naartoe moeten.

IAC, eigenaar van Tinder, wil het alarm later dit jaar ook beschikbaar maken in andere landen en voor gebruikers van zijn andere dating-apps OKCupid, Hinge en Match.com. Volgens Noonlight zorgt de samenwerking dat „daters slecht gedrag beter kunnen oppikken” en zonder onveilig gevoel kunnen afspreken. Het is nog niet bekend wanneer de functie beschikbaar is in Nederland.

De alarmknop is een van de veiligheidsmaatregelen die Tinder doorvoert. Later dit jaar wil de app ook fotoverificatie invoeren, die gebruikers de kans geeft te bewijzen dat ze zijn wie ze zeggen te zijn. Geüploade foto’s worden dan vergeleken met real time-beelden gemaakt met de voorcamera van hun mobiele telefoon. Geverifieerde foto’s krijgen een blauw vinkje op Tinder, zodat gebruikers zien wie zeker echt is. Dit moet de kans op ‘catfishing’, waarbij iemand de foto’s gebruikt van een ander, verkleinen.

Tinder en andere dating-apps zijn onder vuur komen te liggen na verhalen uit verschillende landen over kwaadwillenden die de apps misbruikten om slachtoffers te ontmoeten.