Oekraïne-affaire ‘Trump riep in 2018 al op tot ontslag van ambassadeur VS’

Er is een video opgedoken waarin president Trump oproept tot ontslag van de ambassadeur in Oekraïne, Yovanovitch. Amerikaanse media citeerden dit weekeinde uit de heimelijke opname, die april 2018 is gemaakt tijdens een diner in het Trump-hotel in DC. Yovanovitch’ congé, in mei 2019, vormt een sleutelmoment in de Oekraïne-affaire waarvoor de Democraten een afzettingsprocedure zijn begonnen.

Op de video zijn stemmen herkenbaar, zoals die van de president. Bij het diner wordt gesproken over aardgas, staal, golf en Rusland-Oekraïne. Bij dat laatste onderwerp komt Yovanovitch op. Eén stem noemt haar „een overblijfsel van de regering-Clinton” en „een probleem”. Trump antwoordt: „Weg met haar! Haal haar morgen weg. Het kan me niet schelen. Haal haar morgen weg. Haal haar eruit. Oké? Doe het.”

De spreker op wie Trump reageert is de Oekraïens-Amerikaanse zakenman Parnas, ex-fixer voor Trump-advocaat Giuliani. Trump ontkende donderdag dat hij Parnas kent.

In een nog te verschijnen maar door The New York Times al gelezen boek schrijft ex-veiligheidsadviseur Joe Bolton dat Trump alle militaire steun aan Oekraïne wilde bevriezen als Kiev geen onderzoek zou instellen naar de activiteiten van zijn politieke rivaal Joe Biden en zijn zoon Hunter. In een reactie twitterde Trump dat Bolton „alleen maar boeken wil verkopen”. (AP, Reuters)