Nieuwe popidool Billie Eilish grote winnares Grammy Awards

Muziekprijzen De achttienjarige Eilish pakte in het om Kobe Bryant rouwende Los Angeles de drie belangrijkste categorieën. Ook het Metropole Orkest viel in de prijzen.
Billie Eilish (links) en haar broer Finneas O'Connell poseren met hun gewonnen Grammy's.
Billie Eilish (links) en haar broer Finneas O'Connell poseren met hun gewonnen Grammy's. Foto Frederic J. Brown / AFP

De vorige maand achttien jaar geworden Amerikaanse zangeres Billie Eilish is de grote winnaar geworden van de 62ste Grammy Awards met vijf prijzen. Zij pakte met Bad Guy de prestigieuze muziekprijs Record of the Year (Plaat van het jaar). Ze won ook de categorieën Beste nummer (‘Bad Guy’), Beste album (When We All Fall Asleep, Where Do We Go?) en het Beste vocale popalbum. Daarnaast werd ze geëerd als Beste nieuwe artiest.

„Waarom? Wow… o mijn god, zoveel andere liedjes verdienden dit”, zei Billie Eilish toen ze de Grammy voor beste nummer in ontvangst nam. „Dit zijn mijn eerste Grammy’s. Ik had nooit gedacht dat dit ooit zou gebeuren in mijn leven […] Het voelt alsof ik maar wat lol loop te trappen en dit soort dingen nooit serieus neem, maar ik ben oprecht heel erg dankbaar.”

Haar broer Finneas kreeg de Grammy voor Producer van het jaar voor het album When We All Fall Asleep, Where Do We Go? van zijn zus.

Lees ook: Billie Eilish betovert Lowlands met mysterieuze aantrekkingskracht en onopgesmukte show

NRC-muziekredacteur Hester Carvalho schreef eerder dat het jonge popidool Billie Eilish op wervende wijze ‘veelzijdigheid’ uitdraagt met liedjes die niet makkelijk behapbaar zijn, maar toch aantrekkelijk blijken voor zowel vijftienjarigen als vijftigjarigen.

De zangeres Lizzo verzilverde drie van haar acht nominaties, zoals de Best Pop Solo Performance, maar greep naast de belangrijkste prijzen. Een andere grote favoriet was Lil Nas X met zes nominaties; hij kreeg twee prijzen (Best Music Video and Best Duo/Group Performance).

Voormalig first lady Michelle Obama kreeg een Grammy voor de audioversie van haar autobiografie Becoming.

Metropole Orkest

Het Metropole Orkest won een Grammy in de categorie ‘Best Arrangement, Instrumental and Vocals’ voor het nummer ‘All Night Long’, dat is gemaakt met de Britse multi-instrumentalist Jacob Collier. Het nummer staat op het in 2018 opgenomen album Djesse Vol.1. Collier nam de prijs in Los Angeles vol trots in ontvangst.

De Brit Jacob Collier neemt namens het Metropole Orkest de Grammy voor beste arrangement in ontvangst Foto David Swanson/EPA

Lees ook: Jacob Collier (24) begon op YouTube en staat nu in het Concertgebouw

Directeur Jan Geert Vierkant van het Metropole Orkest toonde zich tegenover persbureau ANP uiterst ingenomen met de prijs: „We waren al supertrots op de waardering die sprak uit de nominatie. Het is een erkenning van de impact die wij internationaal hebben en een bevestiging van onze positie als wereldwijd ambassadeur van de Nederlandse culturele sector.”

Het Metropole Orkest is al twintig keer eerder genomineerd geweest voor een Grammy en won voor de vierde keer ook daadwerkelijk een prijs.

Ook andere Nederlanders maakten kans op een Grammy Award, maar de negentienjarige producer YoungKio, de band Altin Gün, de dirigenten Jaap van Zweden en Marc Albrecht, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het koor van De Nationale Opera grepen naast de prijzen.

Eerbetoon aan Kobe Bryant

De Grammy-uitreiking vond plaats in het Staples Center in Los Angeles, waar de zondag bij een helikoptercrash omgekomen basketballegende Kobe Bryant zovele wedstrijden heeft geschitterd namens de LA Lakers. Voorafgaand werd dan ook een minuut stilte gehouden. De show zelf trapte ook af met een eerbetoon aan Bryant door de maar liefst acht keer genomineerde zangeres en rapper Lizzo.

Ook presentatrice Alicia Keys stond direct stil bij de dood van de ongekend populaire basketbalheld: „We staan hier letterlijk met een gebroken hart in het huis dat Kobe Bryant heeft gebouwd”, zei Keys. Ze riep het publiek op om Bryant en de andere slachtoffers van de crash voor altijd in het hart te houden om daarna haar openingswoorden af te sluiten met een emotioneel „We love you, Kobe”.

Er worden in totaal 84 Grammy’s verdeeld. Een selectie:

Plaat van het jaar Bad Guy - Billie Eilish
Nummer van het jaar ‘Bad Guy’ - Billie Eilish
Album van het jaar When We All Fall Asleep, Where Do We Go? - Billie Eilish
Beste rocknummer ‘This Land’ — Gary Clark jr.
Beste rock album ‘Social Cues’ — Cage The Elephant
Beste rapnummer ‘A Lot’ - 21 Savage Featuring J. Cole
Beste rapalbum Igor - Tyler, The Creator
Beste nieuwe artiest Billie Eilish
Beste alternatieve album Father Of The Bride - Vampire Weekend
Beste r&b-performance ‘Come Home’ - Anderson .Paak Featuring André 3000
Beste Jazz Instrumental Album Finding Gabriel - Brad Mehldau
Beste Contemporary Classical Composition ‘Harp Concerto’ - Jennifer Higdon
Beste Orchestral Performance ‘Norman: Sustain’ - Gustavo Dudamel, dirigent (Los Angeles Philharmonic)
Beste Opera Album Picker: Fantastic Mr.Fox
Beste Country Album While I’m Livin - Tanya Tucker
Beste World Music Album Celia- Angelique Kidjo
Beste Music Film Homecoming - Beyoncé

Correctie (31 januari 2020): in een eerdere versie van dit artikel stond dat Eilish de Grammy voor Record of the Year won met het album When We All Fall Asleep, Where Do We Go?. Ze won de prijs met de plaat Bad Guy. Dat is hierboven aangepast.