Lokale SP-fractievoorzitter vertrekt vanwege nazibeschuldiging Baudet

Midden-Groningen De SP-fractievoorzitter in Midden-Groningen Maarten Kluit maakte FVD-leider Thierry Baudet op Twitter uit voor nazi. Kluit vertrekt per direct uit de gemeenteraad.
FVD-leider Thierry Baudet verweet op Twitter andere partijen ervan dat „zij willen dat de natiestaat stuk gaat”.
FVD-leider Thierry Baudet verweet op Twitter andere partijen ervan dat „zij willen dat de natiestaat stuk gaat”. Foto Bart Maat/ANP

De fractievoorzitter van de SP in Midden-Groningen Maarten Kluit vertrekt per direct uit de gemeenteraad omdat hij Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet in tweet heeft uitgemaakt voor nazi. Dat bevestigt Kluit maandag naar aanleiding van berichtgeving door RTV Noord.

Kluits uitspraak was een reactie op een bericht van Baudet waarin de FVD-leider andere partijen verwijt dat „zij willen dat de natiestaat stuk gaat, de massa-immigratie doorgaat, de groene gekte gestalte krijgt en de EU doorgroeit”. Volgens de NOS schreef Kluit zaterdagavond in de inmiddels verwijderde tweet: „Mond dicht Nazi! JIJ bent de grootste bedreiging van de natiestaat.”

Gelijkenissen

De SP nam zondag tegenover RTV Noord afstand van de tweet van Kluit. De fractievoorzitter bood later zelf zijn excuses aan en verwijderde de tweet. Toch blijft hij achter de inhoud staan. „Ik zie zeker gelijkenissen tussen Baudet en het fascisme en nazisme”, aldus Kluit tegen de regionale omroep. Hij zegt enkel de verkeerde woorden te hebben gekozen.

Kluit werd pas begin deze maand fractievoorzitter van de SP in Midden-Groningen, waarvan Hoogezand de grootste plaats is. Hij werd in 2014 gekozen als gemeenteraadslid. Kluit wordt opgevolgd door Han van der Vlist, die ook al zitting had in de gemeenteraad. Wie de vrijgekomen zetel overneemt, wordt maandag duidelijk. Baudet heeft niet op het voorval gereageerd.