Immigratie

Coalitiepartijen D66 en CU voor maritieme EU-missie Libië

Nederland moet meedoen aan een militaire missie voor de kust van Libië, vinden coalitiepartijen D66 en ChristenUnie. Die maritieme missie van de Europese Unie moet voorkomen dat er nog meer wapens naar het land worden gebracht, dat mensensmokkelaars hun gang kunnen blijven gaan en migranten op weg naar Europa verdrinken. De twee partijen verwijzen naar het plan van EU-buitenlandchef Josep Borrell om EU-missie Sophia weer aan het werk te zetten. Sinds vorig voorjaar ligt die stil, omdat Italië eerst afspraken wilde maken over de opvang van migranten uit Noord-Afrika. Volgens Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) krijgt de EU met die missie „meer grip op Libië en houden we de Europese achtertuin veilig. Daarnaast kunnen we mensensmokkelaars aanpakken”. (ANP)