China verlengt vakantie om verspreiding virus tegen te gaan

Virologie Het dodental van de uitbraak van de nieuwe variant van het coronavirus is opgelopen tot tachtig. Ook zijn er nu ruim 2.700 mensen besmet geraakt.
Een hulpverlener in China.
Een hulpverlener in China. Foto Yuan Zheng/EPA

China heeft de vakantie rond het Chinese Nieuwjaar met drie dagen verlengd om de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Dat meldt persbureau Reuters maandag. De vakantie zou eigenlijk donderdag eindigen, maar is nu verlengd tot en met het weekend. Het dodental van het virus is opgelopen tot tachtig en er zijn meer dan 2.700 mensen besmet geraakt.

De Chinese president Xi Jinping noemde de uitbraak zaterdag een „zeer ernstige situatie”. De Chinese minister van Volksgezondheid waarschuwde een dag later dat het risico op mutaties van het virus steeds groter wordt en dat het aantal besmettingen kan blijven toenemen. Ook zei hij dat de kennis bij de autoriteiten over het virus vooralsnog beperkt is. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt de uitbraak van het virus vooral een Chinese aangelegenheid.

Evacuatie Nederlanders

Later op maandag heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt te onderzoeken hoe twintig Nederlanders uit Wuhan geëvacueerd kunnen worden. In die miljoenenstad ontstond het virus vermoedelijk. Ook andere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Australië, Japan en Spanje, proberen hun burgers weg te halen uit de Chinese provincie Hubei, waar Wuhan ligt. Maleisië heeft de grens gesloten voor reizigers uit Hubei en ook de grens met buurland Mongolië is inmiddels dicht.

Ondertussen hebben de Chinese autoriteiten dit weekend nieuwe maatregelen ingevoerd om verspreiding van de nieuwe variant van het coronavirus te voorkomen. Zo is de verkoop van wild in heel China verboden. Daarnaast heeft Beijing 60 miljard yuan (zo’n 7,9 miljard euro) vrijgemaakt om het virus te bestrijden. Europese beurzen gingen maandag onderuit vanwege de vrees voor verspreiding. Daarnaast kelderden de olieprijzen, omdat de verwachting is dat mensen minder gaan reizen.

Luister ook naar deze aflevering van onze podcastserie NRC Vandaag: Krijgt China het Wuhan-virus onder controle?

U kunt zich ook abonneren via Apple Podcasts, Stitcher, Spotify, Castbox of RSS.

Vismarkt

Waarschijnlijk brak het virus eind vorige maand uit op een vismarkt in Wuhan, waar ook illegaal wild werd verkocht. De exacte bron is nog niet gevonden. De meeste slachtoffers en besmettingen zijn aangetroffen in Wuhan. Het openbare leven in die stad ligt vrijwel helemaal stil: scholen en bedrijven zijn gesloten, wegen zijn afgesloten en het openbaar vervoer ligt stil. Ook hebben de Chinese autoriteiten het vliegverkeer van en naar de stad platgelegd. Ook zeventien andere Chinese steden hebben te maken met reisbeperkingen.

Lees ook: Chen kocht direct 30 mondkapjes

Inmiddels zijn er ook in andere landen besmettingen gevonden. Zo zijn er in Frankrijk drie geconstateerd, net als in de Verenigde Staten. In Japan zijn vier besmettingen gevonden en in Australië vijf. Hongkong heeft de noodtoestand uitgeroepen en Japan stuurt chartervluchten naar Wuhan om alle Japanners in de stad naar huis te halen. Verder zijn in Canada, Vietnam, Taiwan, Maleisië, Thailand, Cambodja en Zuid-Korea besmettingen gevonden.

Besmettelijkheid valt mee

Mensen die besmet raken met de nieuwe variant van het coronavirus krijgen last van longklachten, koorts en kortademigheid. Vooral voor oudere mensen lijkt het virus op dit moment dodelijk. Sinds een paar dagen is bekend dat het virus ook van mens op mens overdraagbaar is, wat de kans op verspreiding vergroot. Al lijkt het met de besmettelijkheid van het virus vooralsnog relatief gezien mee te vallen.

Lees ook: ‘Infectie nieuwe coronavirus lijkt minder ernstig dan SARS’

Wel is het nieuwe virus besmettelijk tijdens de incubatieperiode, die tot veertien dagen kan duren. Daardoor kan de ziekte zich al verspreiden voordat mensen ziek worden. Dat was niet het geval bij de uitbraak van SARS in 2002, die aan bijna achthonderd mensen het leven kostte en waarmee zo’n achtduizend mensen besmet raakten.

Hoesten of niezen

Het is nog niet bekend hoe de nieuwe variant van het coronavirus zich verspreidt. Dat zou via de lucht kunnen zijn, maar waarschijnlijker is dat het zich, zoals bij andere luchtweginfecties, verspreidt via kleine druppeltjes door hoesten of niezen of door contact van de handen met oppervlakten waar het virus op zit.

Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) slaat vooralsnog geen groot alarm. Nederlandse infectieziekteartsen worden op de hoogte gehouden en er zijn testen beschikbaar waarmee kan worden vastgesteld of iemand het virus heeft. Ook zijn er protocollen hoe een uitbraak in Nederland tegengegaan kan worden.