Zeker 80 doden, Xi verlengt nieuwjaarsvakantie in China

Coronavirus Chinese autoriteiten treffen meer maatregelen om het coronavirus te beteugelen: van langere vakantie tot het schrappen van wedstrijden.

De Chinese autoriteiten hebben dit weekeinde een reeks maatregelen aangekondigd om besmetting met het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Zaterdag sprak de Chinese president Xi Jinping na spoedberaad van een „zeer ernstige situatie” en zondag erkende zijn minister van Volksgezondheid dat de kennis over het virus beperkt is en dat er onduidelijkheid bestaat over het risico op mutaties.

Maandag maakte het kabinet bekend dat de schoolvakantie rond het Chinese Nieuwjaar met drie dagen verlengd wordt, tot 2 februari. Dit moet de autoriteiten meer tijd geven om controle- en preventiemaatregelen tegen het virus op te tuigen, voordat honderden miljoenen Chinezen na de feestdagen huiswaarts reizen. Zaterdag werden al reisbeperkingen opgelegd aan inwoners van zeventien steden.

Zondag voerde China per direct een landelijk verbod in op de verkoop van wild op markten, in restaurants, supermarkten en online. Vermoedelijk begon de uitbraak op een vismarkt in Wuhan, waar ook illegaal wild werd verkocht. Daarnaast gaf China de organisatie van een kwalificatietoernooi voor voetbalsters voor de Olympische Spelen terug. Het toernooi werd eerder verplaatst van Wuhan naar Nanjing, maar gaat nu helemaal niet door.

Zondagavond schreef de Directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus op Twitter onderweg te zijn naar de Chinese hoofdstad Beijing om „de samenwerking te verbeteren”.

Inmiddels is bekend dat het virus besmettelijk is tijdens de incubatieperiode, die één tot veertien dagen kan duren. Daardoor kan het zich verspreiden nog voordat mensen last krijgen van symptomen. Dat was niet het geval bij de uitbraak van het vergelijkbare virus SARS, in 2002.

Er zijn nu wereldwijd zeker 2.700 mensen besmet geraakt. Het virus heeft voor zover bekend 80 levens gekost. Mensen die besmet raken hebben longklachten en zijn kortademig.

Buiten China zijn in verschillende landen besmettingen vastgesteld. Zondag werd de derde besmetting vastgesteld in de Verenigde Staten, in Californië. Het slachtoffer, een toerist uit Wuhan, is in isolatie geplaatst in het ziekenhuis.

Japan heeft zondag een vierde besmetting gerapporteerd, nadat eerder onder andere Vietnam, Thailand, Zuid-Korea, Taiwan, Australië en Maleisië al gevallen vaststelden.

Ook in Europa is het virus geconstateerd. Frankrijk bevestigde vrijdagavond drie besmettingsgevallen, twee slachtoffer liggen in het ziekenhuis in Parijs en de derde in Bordeaux. Eerder werd gemeld dat een van hen via Nederland zou zijn gereisd, maar dit bericht bleek later onjuist.

Het ‘reproductiegetal’ van het nieuwe coronavirus wordt geschat op 1.4 tot 2.5, meldt de WHO. Dat betekent dat één persoon met het virus gemiddeld circa twee anderen besmet. Dat is minder dan bij SARS, ook een coronavirus, waarbij gemiddeld twee tot vijf anderen besmet raakten. Het nieuwe virus komt qua besmettelijkheid daarom eerder overeen met andere besmettelijke ziektes als griep en ebola.

(Reuters, ANP, AP)