Billie Eilish grote winnares Grammy Awards

Muziekprijzen Eilish pakte in Los Angeles de drie belangrijkste categorieën. Ook het Metropole Orkest viel in de prijzen.

De Amerikaanse zangeres Billie Eilish, vorige maand 18 geworden, is de grote winnares geworden van de 62ste Grammy Awards. Zij pakte de prestigieuze muziekprijzen in de drie belangrijkste categorieën: beste nummer en beste opname met ‘Bad Guy’ en beste album met When We All Fall Asleep, Where Do We Go?. Daarnaast werd ze geëerd als beste nieuwe artiest en voor het beste vocale popalbum.

Haar broer Finneas kreeg de Grammy voor producer van het jaar voor het album When We All Fall Asleep, Where Do We Go? van zijn zus.

De acht keer genomineerde rapper/zangeres Lizzo verzilverde wel drie van haar nominaties, maar greep naast de belangrijkste prijzen.

Voormalig first lady Michelle Obama kreeg een Grammy voor de audioversie van haar autobiografie Becoming.

Het Metropole Orkest won een Grammy in de categorie ‘Best Arrangement, Instrumental and Vocals’ voor het nummer ‘All Night Long’, dat is gemaakt met de Britse multi-instrumentalist Jacob Collier. Het nummer staat op het in 2018 opgenomen album Djesse Vol.1. Collier nam de prijs in Los Angeles vol trots in ontvangst.

Directeur Jan Geert Vierkant van het Metropole Orkest toonde zich tegenover persbureau ANP uiterst ingenomen met de prijs: „We waren al supertrots op de waardering die sprak uit de nominatie. Het is een erkenning van de impact die wij internationaal hebben en een bevestiging van onze positie als wereldwijd ambassadeur van de Nederlandse culturele sector.”

Ook andere Nederlanders maakten kans op een Grammy Award, maar de negentienjarige producer YoungKio, de band Altin Gün, de dirigenten Jaap van Zweden en Marc Albrecht, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het koor van De Nationale Opera grepen naast de prijzen.

De Grammy-uitreiking vond plaats in het Staples Center in Los Angeles, waar de zondag bij een helikoptercrash omgekomen basketballegende Kobe Bryant zovele wedstrijden heeft geschitterd. Voorafgaand werd dan ook een minuut stilte gehouden.

Ook presentatrice Alicia Keys stond direct stil bij de dood van de ongekend populaire basketbalheld: „We staan hier letterlijk met een gebroken hart in het huis dat Kobe Bryant heeft gebouwd”, zei Keys. Ze riep het publiek op om Bryant en de andere slachtoffers van de crash voor altijd in het hart te houden om daarna haar openingswoorden af te sluiten met een emotioneel „We love you, Kobe.”