10 jaar cel voor schietpartij Helmond waarbij twee kinderen gewond raakten

Onschuldige omstanders Bij de schietpartij in het centrum van Helmond raakten een 2-jarige peuter en een 15-jarig meisje gewond. Een 22-jarige man kreeg tien jaar cel.
Een 2-jarige peuter die bij haar moeder in een fietsstoeltje zat, werd in haar been geraakt.
Een 2-jarige peuter die bij haar moeder in een fietsstoeltje zat, werd in haar been geraakt. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Een 22-jarige man heeft maandag tien jaar celstraf gekregen omdat hij in een drukke winkelstraat in Helmond het vuur opende en daarbij twee onschuldige kinderen raakte. Een tweejarige peuter en een meisje van vijftien raakten gewond. Dat meldt de rechtbank in Den Bosch. Ook moet hij een schadevergoeding betalen van ruim 21.000 euro.

De man opende vorig jaar januari op een kruispunt het vuur op een man met wie hij een conflict had. Volgens de rechter vuurde hij „zonder goed te kijken, vanuit een rijdende auto, voorover gebukt en met zijn arm achteruit gestoken”. Het doelwit kon wegduiken, maar een peuter die bij haar moeder in een fietsstoeltje zat, liep ernstig letsel op. Ze werd in het been geraakt. Het is nog niet bekend of ze blijvend letsel overhoudt aan de schietpartij. Het 15-jarige meisje liep een schampschot in haar arm op terwijl ze op de fiets zat.

De man zegt dat hij handelde uit noodweer. De man met wie hij ruzie had, zou een vuurwapen hebben getrokken. Hij schoot met het geladen vuurwapen dat hij constant bij zich droeg voor zijn eigen veiligheid.

Volgens de rechtbank is dat niet aannemelijk geworden en nam de verdachte „onaanvaardbare risico’s”. Hij moet hebben geweten dat het druk was op straat en dat de kans groot was dat hij passanten dodelijk zou kunnen raken, oordeelden de rechters. „De rechtbank vindt het een wonder dat er geen doden zijn gevallen” en neemt hem kwalijk dat hij de slachtoffers en andere voorbijgangers „groot psychisch leed” heeft aangedaan.