Dubbel shorttracksucces dankzij uitblinker Suzanne Schulting

Schulting prolongeerde in het Hongaarse Debrecen haar Europese titel en leidde een uur later de Nederlandse ploeg naar goud bij de aflossing.
Shorttracker Suzanne Schulting wint de finale 1.000 meter bij de Europese kampioenschappen shorttrack in Hongarije. Lara van Ruijven pakt het zilver.
Shorttracker Suzanne Schulting wint de finale 1.000 meter bij de Europese kampioenschappen shorttrack in Hongarije. Lara van Ruijven pakt het zilver. Foto Ronald Hoogendoorn / ANP

Suzanne Schulting heeft bij de EK shorttrack in Hongarije haar Europese titel allround geprolongeerd. De 22-jarige Groningse was in Debrecen ook de beste op de 1.000 meter, de afstand waarop ze ook al olympisch en wereldkampioene is. Schulting schreef op zaterdag al de 500 en 1.500 meter op haar naam.

Schulting won vorig jaar al de wereldtitel allround. Eerder deze maand behaalde ze ook al de Nederlandse titel, met drie afstandszeges. Op de 1.000 meter behaalde Lara van Ruijven zilver.

Lees ook Op het ijs moet Suzanne Schulting een bitch zijn om te kunnen winnen

Ook op de aflossing was er Nederlands succes: De ploeg van bondscoach Jeroen Otter hield in de finale rivaal Italië goed op afstand en prolongeerde de Europese titel. In de laatste twee ronden maakte kopvrouw Schulting het karwei professioneel af. Rusland eindigde in de aflossingsrace over 3.000 meter als derde.

Namens Nederland kwamen ook Lara van Ruijven, Rianne de Vries en Yara van Kerkhof in actie. Met Schulting wonnen zij vorig jaar bij de EK in Dordrecht eveneens de Europese titel.
Bij de mannen pakte de Nederlandse ploeg zilver, achter Rusland. Titelhouder Hongarije kwam als eerste over de finish, maar kreeg na afloop een straf. Voor Oranje verschenen Daan Breeuwsma, Dennis Visser, Dylan Hoogerwerf en Itzhak de Laat op het ijs. Vorig seizoen behaalde Nederland eveneens zilver op dit onderdeel.
(ANP)