Nieuwe staatssecretarissen van Financiën bekend: D66’ers Vijlbrief en Van Huffelen

Hans Vijlbrief en Alexandra van Huffelen moeten orde op zaken stellen bij de Belastingdienst.
Nederlandse topambtenaar Hans Vijlbrief (D66).
Nederlandse topambtenaar Hans Vijlbrief (D66). Foto Remko de Waal/ANP

D66’ers Hans Vijlbrief en Alexandra van Huffelen worden de nieuwe staatssecretarissen van het ministerie van Financiën. Zij moeten orde op zaken gaan stellen bij de Belastingdienst. Dat bevestigen Haagse bronnen zondagochtend aan NRC. De twee vervangen Menno Snel, die in december aftrad vanwege de toeslagenaffaire.

Vijlbrief is een bekende van Financiën: hij was jarenlang topambtenaar bij het departement. Sinds 2018 werkt hij voor de Eurogroep, en bereidt de vergaderingen van de ministers van Financiën van de eurozone voor. Hij zou die functie eigenlijk nog zeker een jaar bekleden, maar vertrekt uit Brussel om leiding te geven aan de Belastingdienst. Die moet grondig worden hervormd.

Minister Wopke Hoekstra kondigde (CDA) begin deze maand een ingrijpende bestuurlijke reorganisatie aan. De Douane en de dienst Toeslagen worden afgesplitst. Binnen de Belastingdienst zelf moet een cultuuromslag plaatsvinden. Bij Hoekstra’s aanpak voor veranderingen binnen de dienst hoorde ook het besluit een tweede staatssecretaris te benoemen op het departement.

Lees ook: Twee staatssecretarissen op Financiën. Gaat dat de Belastingdienst redden?

D66 Eerste-Kamerlid Alexandra van Huffelen. Foto Lex van Lieshout/ANP

Alexandra van Huffelen neemt een van de nieuwe ‘losse’ onderdelen, de Douane, voor haar rekening. Ook de toeslagenaffaire, waarbij honderden ouders onterecht als fraudeur werden bestempeld, komt volgens de NOS in haar portefeuille. Zo moet ze zorgen voor een goede afwikkeling van de affaire en zorgen dat gedupeerde ouders worden gecompenseerd. Het kabinet kwam eerder tot de conclusie dat het toeslagenstelsel zelf niet werkt en moet worden hervormd: dat wordt ook een taak voor Van Huffelen. Zij is nu lid van de Eerste Kamer namens D66. Sinds 2014 is ze directeur van het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB, daarvoor was de wethouder in Rotterdam.

De keus voor de D66-bewindslieden was al een week geleden rond, zo melden bronnen. Vijlbrief en Van Huffelen gaan dinsdag naar het torentje voor een ontmoeting met premier Rutte.