China waarschuwt voor risico snellere verspreiding coronavirus

Volgens de Chinese minister van Volksgezondheid kan het aantal besmettingen blijven toenemen en is kennis over het nieuwe virus beperkt bij de autoriteiten.
Toeristen uit Beijing dragen mondkapjes bij aankomst op luchthaven Charles de Gaulle in Parijs.
Toeristen uit Beijing dragen mondkapjes bij aankomst op luchthaven Charles de Gaulle in Parijs. Foto Benoit Tessier/Reuters

Het risico op overdraagbaarheid van het nieuwe coronavirus wordt steeds groter en het aantal besmettingen kan blijven toenemen. Dat heeft de Chinese minister van Volksgezondheid Ma Xiaowei zondag gezegd tijdens een persconferentie, schrijft persbureau Reuters.

Ook zei de minister dat de kennis van de autoriteiten over het nieuwe virus beperkt is en dat er onduidelijkheid is over de risico’s van mutaties van het virus. Wel is bekend dat het virus besmettelijk is tijdens de incubatieperiode, die één tot veertien dagen kan duren. Dat was niet het geval bij SARS. Zondagavond schreef de Directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus op Twitter onderweg te zijn naar de Chinese hoofdstad Beijing om „de samenwerking te verbeteren”.

Inmiddels zijn wereldwijd meer dan 2.000 mensen besmet geraakt, waarvan 1.975 in China, en heeft het virus aan 56 mensen het leven gekost. Mensen die besmet raken hebben longklachten en last van kortademigheid.

Hong Kong, dat zaterdag al een „virusnoodtoestand” had uitgeroepen, gaat vanaf maandag mensen weren die de afgelopen veertien dagen in Hubei zijn geweest, de provincie waar de uitbraak van het nieuwe coronavirus begon. Deze restrictie geldt niet voor inwoners van Hong Kong, lieten de autoriteiten zondag weten.

Zes vragen over het coronavirus: ‘Infectie nieuwe coronavirus lijkt minder ernstig dan SARS’

Verbod

China heeft ook per direct een landelijk verbod ingevoerd op de verkoop van wild op markten, in restaurants, supermarkten en online. Ook is het vervoeren van wild niet meer toegestaan en worden boerderijen waar wild wordt gehouden geïsoleerd. Vermoedelijk begon de uitbraakop een vismarkt in Wuhan, waar ook illegaal wild werd verkocht.

Buiten China zijn in verschillende landen besmettingen geconstateerd. Zondag werd de derde besmetting vastgesteld in de Verenigde Staten, in Orange County, Californië. Het slachtoffer is een toerist uit Wuhan en is in isolatie geplaatst in het ziekenhuis, meldt persbureau Reuters.

Japan heeft zondag een vierde besmetting gerapporteerd, meldt persbureau Reuters. De Japanse premier Shinzo Abe heeft bekendgemaakt dat hij samen met de Chinese autoriteiten bezig is een vlucht te regelen voor Japanners in Wuhan die het land willen verlaten. Eerder werden in onder andere Vietnam, Thailand, Zuid-Korea, Taiwan, Australië en Maleisië besmettingen gemeld.

Ook in Europa is het virus geconstateerd. Frankrijk bevestigde vrijdagavond drie besmettingsgevallen, twee slachtoffer liggen in het ziekenhuis in Parijs en de derde in Bordeaux. Chinese verenigingen hebben in Parijs de viering van het Chinees nieuwjaar geannuleerd, uit medeleven met de slachtoffers van het virus. Dat zei de Parijse burgemeester Anne Hidalgo in radioprogramma Europe Radio 1. Zaterdag werden in Bordeaux ook al Chinees nieuwjaarsfeesten afgelast.

Besmettelijkheid

Het zogeheten ‘reproductiegetal’ van het nieuwe coronavirus wordt momenteel geschat op 1.4 tot 2.5, meldt de WHO. Dat betekent dat één persoon met het virus gemiddeld zo’n twee anderen besmet. Dat is minder dan bij SARS, ook een coronavirus, waarbij gemiddeld zo’n twee tot vijf anderen besmet raakten. Het nieuwe virus komt qua besmettelijkheid eerder overeen met griep of ebola. Wel is het virus al besmettelijk tijdens de incubatieperiode, waardoor het zich kan verspreiden nog voordat mensen last krijgen van symptomen.

In Hong Kong hebben demonstranten molotov-cocktails gegooid tegen een leegstaand gebouw dat was aangewezen als quarantainefaciliteit voor mensen die mogelijk besmet zijn, schrijft persbureau AFP. „Dit soort destructieve acties vormen een ernstige bedreiging voor de veiligheid”, aldus de politie van Hong Kong in een verklaring.