Amerikaanse ambassade Bagdad getroffen bij raketaanval

Het is voor het eerst dat het ambassadegebouw in de zwaarbewaakte ‘Green Zone’ werd getroffen. Er raakte daarbij zeker een persoon gewond.
Iraakse militairen voor de Amerikaanse ambassade in Bagdad (archiefbeeld).
Iraakse militairen voor de Amerikaanse ambassade in Bagdad (archiefbeeld). Foto Nasser Nasser / AP Photo

Bij een raketaanval op de zogenoemde Groene Zone in Bagdad is de Amerikaanse ambassade zondagavond getroffen door drie raketten. Dat melden bronnen binnen de Iraakse veiligheidsdiensten aan persbureau AFP. Er is daarbij zeker een gewonde gevallen.

Rond het avondeten werden zeker vier raketten afgevuurd richting de Groene Zone. Drie daarvan troffen doel; onder meer een eetgelegenheid binnen het complex werd geraakt. Het is de afgelopen tijd vaker onrustig in de Groene Zone, maar het is voor het eerst dat het ambassadegebouw geraakt wordt.

De Verenigde Staten dringer er volgens AFP bij Irak op aan om beter voor de veiligheid te zorgen: „Sinds september zijn er veertien aanvallen geweest van Iran en aan Iran gelieerde milities op Amerikanen in Irak. We vragen Irak om hun verplichtingen na te komen.”

Portretten van demonstranten: ‘Wij hebben ons hele leven alleen maar angst en terreur gekend’

Een invloedrijke sjiitische geestelijke had zijn gevolg zondag opgeroepen om bij de Amerikaanse ambassade te verzamelen, maar trok die oproep later weer in. Desondanks waren er zondag grote protesten in Irak.

Demonstranten, die de politieke elite en de Amerikaanse aanwezigheid in het land zat zijn, werden in Bagdad met traangas en scherpe munitie door de politie uiteen gedreven toen zij sit-ins hielden en bruggen blokkeerden. Eén demonstrant kwam daarbij volgens persbureau Reuters om het leven; zeker honderd anderen in Bagdad en andere Iraakse steden raakten gewond.