PSV verspeelt punten tegen FC Twente, Ajax verliest

Eredivisie Na de wedstrijd bestormden PSV-supporters de ingang van het Philips Stadion. De ME voerde een charge uit, vijf mensen zijn aangehouden.
Lindon Selahi van FC Twente in duel met Ibrahim Afellay van PSV.
Lindon Selahi van FC Twente in duel met Ibrahim Afellay van PSV. Foto Pieter Stam de Jong/ANP

PSV slaagde er zondag in eigen stadion niet in om te winnen van FC Twente. Het werd 1-1. Eerder op de dag maakte FC Groningen de titelrace spannender. Het elftal van trainer Danny Buijs won van Ajax met 2-1. In Tilburg speelde Willem II gelijk tegen PEC Zwolle. Het werd 0-0.

Denzel Dumfries opende na een uur spelen de score voor PSV. De rechtsback reageerde attent toen keeper Joël Drommel de bal na een schot van Ibrahim Afellay losliet. Dumfries scoorde vorige week tegen VVV ook al. Afellay, die voor het eerst sinds zijn terugkeer bij PSV basisspeler was, kreeg een kwartier voor tijd een rode kaart (twee keer geel). De aanvoerder mist daardoor volgende week het duel met koploper Ajax. Invaller Haris Vuckic maakte in de 87e minuut op fraaie wijze gelijk voor Twente, dat op de dertiende plaats staat.

Na dit weekeinde staat PSV op de vijfde plaats in de eredivisie. De club uit Eindhoven wacht dit jaar nog op de eerste zege. Na afloop van de wedstrijd bestormde een groep van zo’n vijftig PSV-supporters de ingang van het Philips Stadion. Ze gooiden met onder meer straatmeubilair. De ME kwam eraan te pas en voerde een charge uit. Vijf supporters zijn aangehouden, liet de politie weten.

Transferperikelen Bergwijn

Opvallend genoeg ontbrak Steven Bergwijn in de wedstrijdselectie. De aanvaller bleek zonder toestemming van PSV naar Londen te zijn gevlogen, omdat een transfer naar Tottenham Hotspur aanstaande zou zijn en hij om die reden niet in actie wilde komen in de thuiswedstrijd tegen FC Twente. Dit liet hij per telefoon weten aan trainer Ernest Faber. De clubleiding uit Eindhoven bevestigde dit later; algemeen directeur Toon Gerbrands liet weten de onderhandelingen met Tottenham gestaakt te hebben.

Bergwijn zegt zelf in een video op Instagram hij nooit geweigerd heeft om voor PSV te spelen en te betreuren dat dit beeld over hem wordt neergezet.

Ajax

In Groningen maakte Kaj Sierhuis in de 17e minuut de eerste treffer. Ramon Lundqvist schoot in de 53e minuut raak via Ajax-verdediger Lisandro Martínez. Ajax ging beduidend beter spelen nadat Carel Eiting en Lassina Traoré waren ingevallen. Toch kwam de landskampioen niet verder meer dan een doelpunt van Donny van de Beek.

Zonder de geblesseerde Daley Blind, Hakim Ziyech, David Neres en doelman André Onana zag koploper Ajax de voorsprong op nummer twee AZ slinken tot drie punten. Het is de derde keer dit seizoen dat Ajax verliest. Zondag speelt Ajax thuis tegen PSV. De club uit Eindhoven speelt later op de dag nog tegen FC Twente.

Twitter avatar fcgroningen FC Groningen Afgelopen! Groningen knokt zich naar fantastische overwinning op koploper Ajax. Sierhuis en Lundqvist maakten de Groningse treffers, Van de Beek scoorde tegen. 2-1 eindstand #groaja #trotsvanhetnoorden

Willem II

PEC Zwolle, dat op de zestiende plaats staat, had met de debuterende Rico Strieder lange tijd het beste van het spel tegen Willem II. Pas na een uur spelen kwam de thuisploeg beter in de wedstrijd. Willem II ging in de slotfase vol op jacht naar de winst, nadat de Zwolse verdediger Thomas Lam met rood van het veld was gestuurd omdat hij aan het shirt van de doorgebroken Ché Nunnely had getrokken. Het slotoffensief van Willem II bleef echter zonder doelpunt. PEC hield pas voor het eerst dit seizoen ‘de nul’. De Tilburgers hebben nu 37 punten, evenveel als Feyenoord dat vanwege een iets beter doelsaldo de derde plaats heeft overgenomen. (ANP)