Zeker dertig doden door noodweer in Brazilië

De slachtoffers kwamen om het leven door aardverschuivingen en doordat zij bedolven raakten onder puin. De deelstaat Minas Gerais heeft te kampen met zware regenval.
Reddingswerkers in een wijk in de getroffen stad Belo Horizonte.
Reddingswerkers in een wijk in de getroffen stad Belo Horizonte. Foto Cristiane Mattos/reuters

Door aanhoudend noodweer in de zuidoostelijke deelstaat Minas Gerais in Brazilië zijn sinds donderdag zeker dertig mensen om het leven gekomen. Dat meldt persbureau AFP zaterdag. Nog eens zeventien mensen worden vermist, aldus de Braziliaanse brandweer.

De slachtoffers kwamen om het leven door aardverschuivingen of doordat zij bedolven raakten onder ingestorte gebouwen. De aardverschuivingen zijn het gevolg van hevige overstromingen en regen. Zeker 3.000 mensen zijn ontheemd geraakt door het noodweer. Veel wegen in de deelstaat zijn afgesloten en elektriciteitsmasten zijn omgewaaid.

Het Braziliaanse meteorologisch instituut registreerde afgelopen week de zwaarste regenval in 24 uur in het gebied ooit, sinds het instituut 110 jaar geleden begon met meten. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend viel zo’n 172 millimeter regen in de stad Belo Horizonte. De regenval houdt naar verwachting dit weekend nog aan.

Twitter avatar em_com Estado de Minas OUTRO ÂNGULO: Vídeo mostra estragos na Avenida dos Andradas, em Belo Horizonte. Chuva provoca interdição da via https://t.co/BTNyDcz3H3

Update (26 januari 2020, 03.00 uur): Dit bericht is geactualiseerd met het laatste dodental en het aantal vermisten.