Schulting pakt op EK goud op 1500 en 500 meter

Bij de mannen wist Itzhak de Laat zilver te behalen op de 1500 meter. Het goud was voor de Hongaar Shaoang Liu.
Schulting in actie op de 1500 meter in Hongarije.
Schulting in actie op de 1500 meter in Hongarije. Foto Zsolt Czegledi/EPA

Suzanne Schulting heeft zaterdag bij de EK shorttrack in Hongarije goud gepakt op de 1500 en 500 meter. De 22-jarige Groningse pakte vanaf de beste startpositie meteen de kop en duldde daarna niemand meer naast zich. Achter de Italiaanse Martina Valcepina en de Poolse Natalia Maliszewska eindigde Lara van Ruijven, regerend wereldkampioene op deze afstand, als vierde.

Schulting verdedigt in Hongarije haar Europese titel allround. Ze won eerder op zaterdag goud op de 1500 meter. Haar voorsprong op de nummers twee Adrianna Fontana en haar landgenote Valcepina in het klassement na twee afstanden is groot: 68 om 21 punten.

Zilver voor De Laat

Bij de mannen veroverde shorttracker Itzhak de Laat zilver op de 1500 meter, de Hongaar Shaoang Liu pakte goud. De Israëliër Vladislav Bykanov behaalde brons.

De Laat (25) wist dit seizoen in de wereldbeker nog niet op het podium te eindigen. Bij de NK eerder deze maand greep hij eveneens naast de titels. Bij de EK toonde De Laat niettemin lef. Hij kwam zes ronden voor het einde aan kop en wist de leidende positie geruime tijd vast te houden. Twee ronden voor de finish ging Liu hem voorbij waarna zilver voor de Fries het hoogst haalbare was.

De twee Nederlandse aflossingsteams wisten zich te plaatsen voor de finale zondag. Nederland eindigde vorige winter bij de EK als tweede achter Hongarije. (ANP)