Nederlandse waterpolosters grijpen in Hongarije naast het brons

De Nederlandse ploeg verloor de strijd om het brons van Hongarije, nadat Rusland vorige week al te sterk bleek.
De titelverdediger stelde in de strijd om het brons teleur tegen Hongarije.
De titelverdediger stelde in de strijd om het brons teleur tegen Hongarije. Foto EPA

De Nederlandse waterpolosters hebben zaterdag op het Europees kampioenschap in Boedapest genoegen moeten nemen met de vierde plaats. De onttroonde kampioen verloor de wedstrijd om het brons van gastland Hongarije. Het gastland boog in de tweede helft een achterstand van drie doelpunten om in een voorsprong van twee treffers en won met 10-8 (3-5 2-2 4-1 1-0).

Het EK eindige zodoende in diepe mineur voor Oranje, dat donderdag in de halve finales onderuit ging tegen Rusland en daardoor niet alleen de kans op titelprolongatie misliep, maar ook naast een ticket voor de Olympische Spelen van Tokio greep.

De ploeg van bondscoach Arno Havenga had zich ondanks de deceptie tegen Rusland opgepept voor de troostfinale en begon goed. Hoewel Hongarije 3-1 voorkwam, nam Nederland nog in de eerste periode het initiatief over en maakte er in no time 5-3 van. In het tweede kwart hielden de ploegen elkaar in evenwicht, maar in de derde periode liep Oranje uit naar 8-5. Vanaf dat moment stokte de productie en keerde Hongarije de wedstrijd helemaal om. (ANP)