Kiki Bertens voor eerst naar achtste finales Australian Open

Tennis Kiki Bertens won in twee sets van de Kazachse Zarina Dijas en bereikt voor het eerst de laatste zestien in Melbourne. In de achtste finales wacht Garbine Muguruza uit Spanje.
Kiki Bertens in actie tijdens de derde ronde tegen Zarina Dijas.
Kiki Bertens in actie tijdens de derde ronde tegen Zarina Dijas. Foto Lynn Bo Bo/EPA

Tennisster Kiki Bertens heeft zaterdag voor het eerst de achtste finales van de Australian Open bereikt. De nummer tien op de wereldranglijst won in twee sets van Zarina Dijas uit Kazachstan, de mondiale nummer 73: 6-2 en 7-6 (3). Het is pas de vierde keer dat de 28-jarige Bertens zich op een grandslamtoernooi plaatst voor de laatste zestien.

In de tweede ronde begon Bertens nog wisselvallig, nu sleepte ze de eerste set in een half uur overtuigend binnen. De als negende geplaatste Nederlandse begon sterk aan de wedstrijd in de Margaret Court Arena door Dijas direct te breken. Zelf gaf Bertens geen enkel breakpoint weg en bij een voorsprong van 3-1 brak ze de Kazachse voor de tweede keer.

Bertens had in de tweede set, die meer dan een uur duurde, moeite met Dijas. De Kazachse bood veel beter partij en benutte bij een voorsprong van 3-2 direct haar eerste breakpoint, waarna Bertens haar racket zichtbaar gefrustreerd tegen de grond stuiterde. Ze wist Dijas direct terug te breaken en de set in de tiebreak naar zich toe te trekken.

Lees ook dit interview met Kiki Bertens uit november 2019: ‘Mijn carrière is nu al geslaagd, wat hierna ook gebeurt’

Achtste finales

Bertens neemt het maandag in de achtste finales op tegen Garbine Muguruza. De Spaanse nummer 32 op de wereldranglijst won in twee sets overtuigend van de als vijfde geplaatste Oekraïense Elina Svitolina: 6-1, 6-2. De winnaar speelt in de kwartfinales tegen de Duitse Angelique Kerber of Anastasia Pavljoetsjenkova uit Rusland.

Pavljoetsjenkova schakelde zaterdag de als nummer twee geplaatste Karolina Pliskova uit. Ze won met 7-6 (4), 7-6 (3) van de Tsjechische, die vorig jaar nog halvefinalist was in Melbourne. Ook voor Belinda Bencic, nummer zes op de plaatsingslijst, zit de Australian Open er al op. De Zwitserse was kansloos tegen de Anett Kontaveit uit Estland: 0-6, 1-6. Vrijdag werden titelverdedigster Naomi Osaka en Serena Williams al uitgeschakeld.

Twitter avatar AustralianOpen #AusOpen .@kikibertens, meet the second week at the #AusOpen 😁 The dutchwoman def. Zarina Diyas 6-2 7-6(3) to reach the round of 16 in Melbourne for the first time. #AO2020 https://t.co/gvAfnm2TEp