Dodental coronavirus stijgt tot 41, Hongkong roept noodtoestand uit

Wereldwijd is van meer dan 1.300 mensen inmiddels bekend dat ze zijn besmet met het virus, dat een internationale epidemie dreigt te veroorzaken.
Medewerkers van een apotheek in de Chinese stad Wuhan, gehuld in beschermende kleding en mondkapjes, bedienen zaterdag klanten.
Medewerkers van een apotheek in de Chinese stad Wuhan, gehuld in beschermende kleding en mondkapjes, bedienen zaterdag klanten. Foto Hector Retamal / AFP

Het aantal sterfgevallen als gevolg van het nieuwe coronavirus in China is opgelopen tot 41. Zeker 1.372 mensen in China zijn besmet. Dat heeft de Chinese Nationale Gezondheidsraad zaterdag verklaard, meldt Reuters.

Het dodental in China is gestegen van 26 op vrijdag. De nieuwe sterfgevallen vonden, evenals de meeste eerdere, plaats in de stad Wuhan, het centrum van de uitbraak. Het virus is vermoedelijk afkomstig van een markt waar illegaal in wilde dieren werd gehandeld.

Wuhan, een miljoenenstad in de provincie Hubei, is door de Chinese autoriteiten inmiddels zo goed als afgesloten van de buitenwereld. China probeert op deze manier verspreiding van het virus te stoppen. Vanaf zondag geldt bovendien een verkeersverbod in Wuhan en mag alleen het noodzakelijke verkeer nog de weg op. De autoriteiten hebben daarnaast meer dan tien steden in de omgeving van Wuhan afgesloten. De crisis is een domper op het Chinese Nieuwjaar; veel festiviteiten zijn afgelast.

In Wuhan wordt inmiddels ook een tweede noodhospitaal gebouwd, werd zaterdag duidelijk. Het ziekenhuis moet binnen twee weken klaar zijn en krijgt 1.300 bedden. Vrijdag is de bouw begonnen van het eerste noodziekenhuis met 1.000 bedden dat op 3 februari in gebruik moet zijn.

Noodtoestand Hongkong

In Hongkong heeft leider Carrie Lam een „virusnoodtoestand” uitgeroepen, melden internationale persbureaus. In de aan China grenzende autonome regio zijn vijf besmettingen geconstateerd. Ook zijn alle Chinese Nieuwjaar festiviteiten daar opgeschort.

Buiten China is het virus verder inmiddels vastgesteld in Vietnam, Thailand, Japan, Zuid-Korea, Taiwan, Nepal, Singapore, de Verenigde Staten en sinds vrijdag ook Frankrijk. Australië heeft zaterdag bevestigd dat er vier gevallen zijn geconstateerd. In Maleisië is de ziekte bij drie mensen vastgesteld.

Franse patiënt was toch niet in Nederland

Frankrijk meldde vrijdag drie besmettingen, voor zover bekend de eerste drie gevallen in Europa. Alle drie hadden recentelijk Wuhan bezocht. Een van de patiënten is in tegenstelling tot eerdere berichten niet in Nederland geweest, meldt het ANP. Een medische hulpdienst in Bordeaux en Franse media hadden ten onrechte gemeld dat de 48-jarige patiënt via Nederland was gereisd.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft donderdag verklaard dat het nieuwe coronavirus heeft geleid tot „een noodsituatie in China”. Maar de WHO spreekt nog niet van een wereldwijde noodsituatie.

Isolatie Wuhan eist tol

De isolatie van Wuhan eist ondertussen een tol van de stad van elf miljoen inwoners. Bijna alle vluchten zijn geannuleerd, en belangrijke toegangswegen zijn geblokkeerd. Medicijnen beginnen op te raken en ziekenhuizen worden overspoeld door bezorgde patiënten. De stad is bezig om een ziekenhuis met duizend bedden op te zetten. Dat moet maandag klaar zijn.

Volgens de gezondheidsautoriteiten van Hubei ontvangen 658 patiënten medische zorg wegens het virus. Van hen zijn 57 mensen in kritieke toestand.

Het virus kan worden overgedragen tussen personen. Symptomen van de longziekte die het kan veroorzaken zijn hoesten, koorts en moeite met ademhalen.