Dieselbelasting

RDW: fijnstoftaks hoger door slechte registratie

Duizenden bezitters van dieselauto’s lopen het risico dat ze te veel motorrijtuigenbelasting moeten betalen omdat de roetuitstoot van hun auto niet goed staat geregistreerd. Het gaat om auto’s waarvan bijvoorbeeld niet juist is vastgelegd of ze een roetfilter hebben. Van duizenden voertuigen is inmiddels al duidelijk dat de gegevens niet klopten, bevestigt registratie-instantie RDW vrijdag na berichtgeving van het AD.

Sinds begin dit jaar moeten bezitters van auto’s die boven bepaalde grenzen van fijnstofuitstoot uitkomen een toeslag van 15 procent betalen, gemiddeld 225 euro per jaar. Of de fijnstofgrens wordt overschreden, wordt vastgesteld op basis van het kentekenregister van de RDW. Vooral bij auto’s die rond het jaar 2000 los zijn geïmporteerd gaat het mis, volgens de RDW. Bij de invoer worden de gegevens overgenomen van de registratie in het land waar de auto is gekocht. Dat zou moeten van Europese wetgeving. De gegevens zijn echter niet altijd volledig of juist. (NRC)