Dodental coronavirus blijft stijgen, Xi noemt uitbraak ‘zeer ernstige situatie’

Wereldwijd zijn meer dan 2.000 mensen besmet met het nieuwe virus, veruit de meesten van hen in China. Daar zijn 56 mensen aan de ziekte overleden.
Inwoners van Wuhan wachten in een ziekenhuis op hulp.
Inwoners van Wuhan wachten in een ziekenhuis op hulp. Foto Hector Retamal / AFP

Meer dan 2.000 mensen zijn inmiddels besmet met het nieuwe coronavirus, veruit de meesten van hen in China. Daar zijn 56 mensen aan de ziekte overleden. Dat hebben Chinese autoriteiten zondag bekendgemaakt, meldt Reuters.

De uitbraak van het nieuwe coronavirus is een „zeer ernstige situatie”, zei de Chinese president Xi Jinping zaterdag na een spoedberaad. In China zijn zeker 1.975 patiënten besmet, meldde de staatszender CCTV.

De president waarschuwde dat het virus zich zeer snel verspreidt. De Chinese autoriteiten maakten daarom bekend dat alle groepsreizen voor toeristen naar China vanaf maandag worden opgeschort.

Veruit de meeste sterfgevallen hebben plaatsgevonden in de provincie Hubei, waar de miljoenenstad Wuhan ligt. Daar is de uitbraak begonnen, vermoedelijk op een markt waar illegaal wilde dieren werden verhandeld. Een gezondheidsfunctionaris van Hubei heeft zondag gezegd dat de situatie er ernstig is, en dat medische benodigdheden op beginnen te raken.

Buiten Hubei zijn twee mensen overleden, in de provincie Henan en in Shanghai. In die stad, de grootste van China, hebben zeker 40 mensen het virus. Ook heeft het virus zich verspreid naar Beijing.

Reisbeperkingen uitgebreid

Chinese autoriteiten hebben reisbeperkingen opgelegd aan inwoners van zeker zeventien steden, waaronder Wuhan, om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De maatregelen hebben betrekking op meer dan 50 miljoen mensen.

De Verenigde Staten gaan diplomatiek personeel en andere Amerikanen uit Wuhan evacueren, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington verklaard. Het wil een directe vlucht organiseren van Wuhan naar San Francisco.

Ook op andere plekken in China worden noodmaatregelen genomen. De kuststad Shantou, op 800 kilometer afstand van Wuhan, laat vanaf maandag geen auto’s, schepen of mensen meer toe, om verspreiding van het virus tegen te gaan. Ook rijden er geen bussen of taxi’s meer en zijn veerponten stilgelegd. In de noordelijke stad Tianjin is busverkeer naar andere provincies gestaakt. Zondagmorgen (Nederlandse tijd) werd bekend dat met onmiddellijke ingang de verkoop van wild op markten, in restaurants, supermarkten en online is verboden. Die maatregel geldt voor het hele land.

Virusnoodtoestand

In Hong Kong werd zaterdag een „virusnoodtoestand” uitgeroepen, veel nieuwjaarsvieringen in de stad gaan vanwege het virus niet door. Het vlieg- en treinverkeer van Hong Kong naar Wuhan is stilgelegd. De pretparken Ocean Park en Disneyland zijn gesloten.

Buiten China groeit het aantal landen waar besmettingen zijn vastgesteld. Zaterdag meldde Canada een eerste, „vermoedelijk” geval: een man die de afgelopen week vanuit Wuhan naar Toronto reisde. Hij ligt in het ziekenhuis.

In Frankrijk zijn drie mensen besmet, die recent Wuhan hadden bezocht. Zaterdag werd bekend dat de drie geen klachten hadden toen zij naar Frankrijk afreisden. Twee patiënten, een Chinees echtpaar, zijn opgenomen in een ziekenhuis in Parijs. Het derde slachtoffer is een 48-jarige Chinese man, hij wordt in een ziekenhuis in Bordeaux behandeld. Volgens het Franse ministerie van Volksgezondheid zijn verder geen andere besmettingen bekend.

Ook in onder meer Vietnam, Thailand, Zuid-Korea, Japan, Taiwan, Australië en Maleisië zijn besmettingen geconstateerd.

Update (26 januari 2020, 06.15 uur): Dit bericht is geactualiseerd met het nieuwe dodental en het aantal besmettingen en andere ontwikkelingen.