Blokhuijsen leidt na eerste schaatsdag op NK allround

De tweevoudig kampioen behaalde een zege op de 5000 meter en is daarmee klassementsleider. Na twee afstanden heeft bij een voorsprong van bijna één seconde op Marcel Bosker.
Jan Blokhuijsen in actie op de 500 meter.
Jan Blokhuijsen in actie op de 500 meter. Foto Vincent Jannink/ANP

Jan Blokhuijsen gaat als klassementsleider de tweede dag in van de NK allround in Heerenveen. De tweevoudige kampioen steeg na de eerste plaats dankzij een zege op de 5000 meter. Hij reed met 6.18,02 de beste tijd. Marcel Bosker eindigde vlak achter Blokhuijsen als tweede (6.18,32) en titelhouder Douwe de Vries reed de derde tijd (6.19,55).

In het klassement na twee afstanden verdedigt Blokhuijsen, vierde op de 500 meter in 36,47, een marge van 0,93 seconde op Bosker op de 1500 meter. Thomas Geerdinck, de winnaar van de 500 meter in een persoonlijk record van 35,50, staat op 2,45 van Blokhuijsen.

De winnaar van de Nederlandse allroundtitel verdient het derde en laatste ticket voor de WK allround, eind februari in het Noorse Hamar. Patrick Roest en Sven Kramer hebben zich daarvoor al geplaatst. Beiden komen bij de NK niet in actie.

De Jong aan de leiding

Bij de vrouwen ging Antoinette de Jong na de eerste dag stevig aan de leiding. De Friese schaatsster van Team Jumbo-Visma schreef de 3000 meter op haar naam met een tijd van 4.00,66. Haar ploeggenote en titelverdedigster Carlijn Achtereekte, olympisch kampioene op deze afstand, eindigde als tweede in 4.02,84. (ANP)