Besmetting

Coronavirus nu in Frankrijk, patiënt was in Nederland

Het coronavirus, dat in China al 25 levens heeft geëist, is vrijdag in Frankrijk opgedoken.

Volgens de Franse minister Agnès Buzyn van Volksgezondheid zijn twee mensen besmet met het virus: één in Bordeaux en een bij Parijs.

Volgens de Franse medische hulpdienst SOS Médecins heeft de patiënt in Bordeaux gezegd dat hij recent in Nederland is geweest. De patiënt in Bordeaux is een 48-jarige man van Chinese afkomst en is enkele dagen geleden in China geweest, ook in Wuhan, waar de haard van de besmetting ligt. Hij keerde op 22 januari terug naar Frankrijk. Een dag later ging hij met klachten naar de dokter en werd opgenomen.

Het is niet duidelijk hoe lang de man in Nederland is geweest en met wie hij hier contact heeft gehad. Het kan zijn dat hij via Schiphol reisde naar Frankrijk.

Volgens minister Buzyn is de man met tientallen mensen in contact geweest, schrijft de Franse krant Le Figaro. Ook de patiënt uit Parijs is in China geweest en is opgenomen in het ziekenhuis.

Buzyn acht de kans groot dat er meer besmettingen in Frankrijk opduiken, omdat het onmogelijk is alle grenzen te sluiten. (NRC)