AZ wint na twee nederlagen, Feyenoord zet opmars in Eredivisie voort

De belangrijkste uitdager van koploper Ajax won met 2-1 van Heerenveen. Feyenoord was in Almelo met 3-2 te sterk voor Heracles.
Joey Veerman (Heerenveen) en Jonas Svensson (AZ) in actie.
Joey Veerman (Heerenveen) en Jonas Svensson (AZ) in actie. Foto ANP Sport

AZ heeft zaterdag na twee competitienederlagen op rij gewonnen in de eredivisie. De nummer 2, de belangrijkste uitdager van koploper Ajax, won de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen met 2-1.

Dani de Wit zette AZ na 35 minuten op voorsprong. Hij was alert toen Sven Botman in de fout ging; de verdediger van Heerenveen wilde wegwerken met een omhaal, maar omdat hij verkeerd timede bleef de bal hangen. Halverwege de tweede helft maakte de Nigeriaan Chidera Ejuke gelijk, door de bal beheerst langs AZ-keeper Marco Bizot te schuiven. AZ kwam via Myron Boadu snel weer op voorsprong. De spits schoot in de 72ste minuut van dichtbij raak uit een corner.

Vorig weekend verloor AZ bij de hervatting van de eredivisie thuis met 3-1 van Willem II, voor de winterstop was Sparta met 3-0 te sterk.

Derde plaats voor Feyenoord

In Almelo nam Feyenoord het zaterdagavond op tegen Heracles. De Rotterdammers zetten onder leiding van coach Dick Advocaat de opmars in de eredivisie voort. De Rotterdamse ploeg was in Almelo met 3-2 te sterk voor Heracles. Feyenoord klom daardoor voorlopig naar de derde plaats.

Het zag er aanvankelijk niet naar uit dat de uitwedstrijd voor de club van Advocaat goed zou aflopen. Heracles leidde bij de rust verdiend met 1-0 door een treffer van Maximilian Rossmann. Na de pauze zorgden Jens Toornstra, Luis Sinisterra en Eric Botteghin binnen twaalf minuten voor een verrassende ommekeer: 1-3. Opnieuw Rossmann verkleinde in de 78ste minuut nog wel de achterstand, maar verder lieten de bezoekers het niet komen.

Bij het ‘vrijwillige’ vertrek van coach Jaap Stam eind oktober nam Feyenoord nog de twaalfde plek in. De komst van Advocaat leverde snel succes op. Met de oud-bondscoach op de bank pakte Feyenoord tot dusver 23 punten in een ongeslagen reeks van negen competitiewedstrijden. (ANP)