Zeker 29 doden door zware aardbeving Turkije

Aardbeving De beving in het oosten van Turkije had een kracht van 6,8 en werd ook gevoeld in buurlanden. Er wordt gezocht naar dertig mensen die zouden zijn bedolven onder puin.
Een ingestort gebouw in de Turkse stad Elazig.
Een ingestort gebouw in de Turkse stad Elazig. Foto Reuters

Bij een zware aardbeving met een kracht van 6,8 in het oosten van Turkije zijn vrijdag zeker 29 mensen om het leven gekomen. Gebouwen nabij het epicentrum in de provincie Elazig, ongeveer 550 kilometer ten oosten van Ankara, zijn ingestort. Dat meldt Reuters zaterdag. Nog eens 1.243 mensen zijn gewond geraakt. Aanvankelijk werd melding gemaakt van 22 doden, maar dat aantal werd later naar boven bijgesteld.

De beving werd ook in Syrië, Iran en Libanon gevoeld, en gevolgd door tientallen naschokken. In Elazig vielen achttien doden; vier anderen kwamen om in de naburige provincie Malatya, aldus minister van Gezondheidszorg Fahrettin Koca, die samen met andere ministers in het getroffen gebied is aangekomen.

Volgens de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu wordt gezocht naar dertig mensen die zijn bedolven door puin. Meer dan duizend mensen zijn volgens hem gewond geraakt.

Turkse hulporganisaties laten weten medewerkers naar het getroffen gebied te sturen. Op filmpjes die op sociale media circuleren zijn ingestorte gebouwen te zien.

Staatsomroep TRT heeft beelden getoond van politie en hulpverleners op zoek naar overlevenden in een gedeeltelijk ingestort gebouw in Elazig. Bij een ander gebouw waren reddingsploegen bezig om met hun handen stenen en puin te ruimen.

Volgens RTL-correspondent Olaf Koens is het gebied moeilijk bereikbaar en zijn er ook berichten over breuken in gasleidingen:

Update (25 januari 2020, 02.50 uur): Dit bericht is geactualiseerd met het nieuwe dodental.