VS leveren diplomatenvrouw niet uit voor betrokkenheid dodelijk ongeluk

VS/VK De vrouw van een Amerikaanse diplomaat wordt verdacht van de betrokkenheid bij de dood van een tiener, die in het VK omkwam bij een verkeersongeluk.
Bloemen op de plek van het ongeluk.
Bloemen op de plek van het ongeluk. Foto Lindsey Parnaby/AFP

De Verenigde Staten weigeren de vrouw van een Amerikaanse diplomaat uit te leveren aan het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt de BBC vrijdag. De vrouw wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van een Britse tiener, die afgelopen augustus overleed na een botsing tussen zijn motor en de auto waarin de vrouw reed. De Amerikaanse zou op de verkeerde weghelft hebben gereden. Kort na het ongeluk verliet zij het VK onder bescherming van haar diplomatieke onschendbaarheid.

Het uitleveringsverzoek van de Britse autoriteiten aan de VS werd donderdag formeel afgewezen. De Amerikanen wijzen erop dat de vrouw, Anne Sacoolas, niet strafrechtelijk vervolgd kan worden vanwege het werk van haar man. Het land vreest dat de uitlevering van Sacoolas „een bijzonder verontrustend precedent” zou scheppen.

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt tegenover de BBC over een vorm van rechtsweigering. Eerder stelde de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab zich op het standpunt dat de immuniteit van Sacoolas was vervallen toen zij het VK verliet.

Het is niet de eerste keer dat diplomatieke onschendbaarheid leidt tot discussies. Diplomatie kan niet zonder immuniteit.

Johnson en Trump moeien zich

De advocaten van Sacoolas hebben bekendgemaakt dat zij niet vrijwillig zal terugkeren naar het Verenigd Koninkrijk als haar daar een celstraf te wachten staat voor een „vreselijk maar onopzettelijk ongeluk”. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken en de familie van de omgekomen negentienjarige beraden zich op volgende stappen.

De zaak heeft tot veel commotie geleid in het Verenigd Koninkrijk. Premier Boris Johnson zei in oktober dat hij de Amerikaanse president Donald Trump persoonlijk had gevraagd om de uitlevering van Sacoolas. Trump zei destijds bereid te zijn samen te werken met het VK, maar benadrukte dat de discussie over de immuniteit van Sacoolas zeer „complex” is.